Последни Рецепти
Последни Статии

Не пийте вода от една и съща бутилка

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Признавам веднага – използвам пластмасовите бутилки от вода – понякога повече от веднъж, като доливам в тях вода. използвам ги след това още веднъж – за наливане на домашно прясно мляко в тях, което да съхранявам във фризера. Но купувам много рядко вода в пластмасови бутилки, защото не е редно за 500 мл или 1,5 л вода (у дома не пием газирани напитки от години) да се изразходва опаковка. И ако в Германия мога да я върна в магазина и да получа пари за нея, то в България – това е отпадък, затова и често може да ги видим къде ли не захвърлени бутилките.
Когато не купуваме вода, а имаме добра изворна или филтрирана вода може да я налеем в стъклена бутилка или специални метални бутилки (термоси) за вода. Като хора, които спортуват активно – преходи в планината, бягане, колоездене, хидратацията е изключително важна и трябва да се пие вода и много често тази вода да бъде носена дълго и на голямо разстояние. Това, което ни е научила практиката, че съдовете за вода не трябва да бъдат оставяни на слънчева светлина (има калъфи за бутилките) и когато не ги използваме да съхраняваме бутилките празни.

water drink

Не пийте вода от една и съща бутилка
Това е публикация на в. „Дейли мирър“, цитиран от БТА в която се казва, че да пием вода от една и съща бутилка, като я пълним постоянно, е по-нехигиенично от това да оближем кучешка играчка. Това установи екип на сайта „Тредмил ревю“, като изпратил за лабораторен анализ капачките на 12 бутилки за вода за многократна употреба, използвани от спортистите.

Резултатите показаха, че в шишетата може да живеят огромно количество бактерии – „повече от 300 хиляди единици, образуващи колонии, на квадратен сантиметър“. На езика на лаик това означава, че пиенето от бутилка за многократна употреба може да бъде много по-лошо от облизването на кучешката играчка.
В бутилките с изтегляща се капачка има 162 хиляди бактериални единици, образуващи колонии, а в завинтващите се – 160 хиляди.
Най-чистият вариант е спортно шише със сламка, което приютява едва 25 единици, образуващи колонии. Това са само 2 единици по-малко от бактерии, отколкото има по седалката на домашната тоалетна.
Експертите препоръчват да си купим манерка от неръждаема стомана, да не я оставяме частично пълна за дълго време и да я слагаме в миялната машина възможно най-често.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории