Последни Рецепти
Последни Статии

Необходими ли са суперхрани в детските градини

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

На 23 октомври 2017 г. публикувахме за промените в рецептурника по който се хранят децата в детската градина. Това се превърна в най-обсъжданата тема на деня на страницата на Рецепти, както и в групата – Здравословно хранене на дечицата.
Какви са промените в новия сборник с рецепти за храненето в детските заведения, който ще бъде одобрен в началото на 2018 г?
Чия, киноа, броколи и авокадо влизат в менюто на детските градини
– Храни като киноа, авокадо, чиа, сушени боровинки, броколи и брюкселско зеле;
– По-голям грамаж на порциите за по-големите деца,
– Намалени са количествата на съставки като сол и захар,
– Пържените храни и колбасите, за които и сега има забрана да бъдат използвани като основна храна, ще бъдат изключени.

child-eating pix 2
Каква храна ще се предлага в в училищата и детските градини

Иванка Харбалиева, директор ЦДГ “Брезичка”, изрази мнение в ефира на БНР, че въвеждането на т.нар “суперхрани” е “мода в стремежа си да покажем нещо по-различно”. Диетолозите препоръчват хората да консумират плодове и зеленчуци, които традиционно растат в региона, такава българска суперхрана е тиквата, хлябът от лимец и хлябът със семена от слънчоглед, тиква и орех.

Яна Алексиева, психолог към Асоциация “Родители”, изтъкна, че качеството на храната е от особена важност, а не дали в менюто ще има суперхрани.
От няколко години непрекъснато се говори, въвежда се наистина като мода, но всяка нова тенденция, първо, все пак минава през това тя да е модерна, преди да стане нещо по-традиционно. Аз не виждам проблеми, не виждам нужда да се противопоставяме, ако в част от менюто на децата е вкарано нещо от тези храни, защото те са вкусни и вече има доста родители, които много преди детската градина захранват децата си с някои от тези продукти, вярват в тях. Очевидно, за да се говори толкова за тях, все пак зад тях стоят доказателства.

Доц. Десислава Димитрова, БАН и Slow Food Bulgaria
Това е поредната недомислица, която отгоре на всичкото се налага като наредба в детските градини! Вместо да се стимулира производството на качествени български плодове и зеленчуци, с които нашият организъм е дори генетично свикнал, ние модернизираме храненето… И коя е гаранцията, че ще снабдяват с качествени такива “здравословни продукти”…
Още повоче, че не е ясно как ще приготвят тези храни, които сами по-себе си и за възрастните са с по-специфичен вкус. Децата в детските градини без това не ядат особено, та не си представям как ще “налетят” на филия с авокадо.

Обърнахме се за мнение и към една от най-големите фирми за зърнени храни у нас – Децата са консервативни, а традиционната ни национална кухня се базира на ориз, боб и леща. Това са едни от най-здравословните продукти, признати по цял свят, а на всичкото отгоре се отглеждат в България.

От коментарите на читателите:
Баба ми все казваше: – “В една къща, ако няма киноа, чери домати, сьомга и тем подобни – огън да я гори!”

Правила за хранене в детските заведения в сила към моментаОт 1 септември 2013 г. е в сила Наредба № 2 от 7.03.2013 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории