Последни Рецепти
Последни Статии

Непълноценното хранене е знак за състояние на бедност

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Всеки от нас знае колко е важно да се храни добре и разнообразно, балансирано. Храната е най-бързия начин по който може да повлияем на своето здраве и на това на близките ни хора.

Само, че има хора, които имат малко пари. Може и да не е глад, какъвто показват в някои новини за Африка. Но е бедност, когато не достигат парите и ти купуваш най-евтиния хляб, готвиш основно ориз, картофи, леща и боб, без месо, без риба, без краве масло и зехтин, без плодове и зеленчуци.
Да изключим хората, които дават парите си за цигари, евтин алкохол и търкат талони. Всеки от нас познава отрудени хора, на които не им достигат парите и първото от което с ограничават е храната.

Фактите:
– Близо половината (или 48,7%) от безработните лица на възраст между 16 и 64 години в Европейския съюз са били изложени на риск от бедност (след социални трансфери към тях) през 2016 година, показва проучване на Евростат.

– Джейми Оливър казва: Нахално е да се поучават бедните да се хранят здравословно

Бедността влияе на здравето – това е извод от изследване на американски учени, публикувано в сп. „Сайънс. Постоянният стрес от липсата на достатъчно средства при хора с по-нисък социален статут претоварва имунната система и може да я подтикне да атакува тялото, причинявайки възпалителни процеси.

Бедността води до нездравословно хранене и наднормено тегло

Това, което се случва през 2018 г. в България е, че днес вече не само се говори за корупция, а се казва открито, че Корупцията убива.
Очаква ни голяма политическа криза, защото управляващите са корумпирани, а опозиция – реално няма. Говори се за промени, за повишение на заплати на администрацията, а в страната хората, които се трудят стават все по-малко. Огромна администрация, демографска криза, много пенсионери, много социално зависими.
Огромна корупция и местен феодализъм. Богатите стават все по-богати, а бедните все повече.

bednost 1

И понеже изследване за това как се храни българинът няма, ви предлагаме такова за французите. Да, за френската кухня, която е позната по целия свят и затова как се справят бедните французи с храната.

Невъзможността да се хранят три пъти на ден и здравословно е реалност за почти всеки пети французин, сочи публикуваното днес ново проучване на неправителствената асоциация Ипсос-Сьокур попюлер (Ipsos-Secours populaire), цитирано от Франс прес пише manager.bg.

Всеки пети французин не се храни пълноценно
По-малко от една четвърт от анкетираните (21 процента) заявяват, че не са в състояние да се хранят здравословно, което би им позволило да имат три хранения на ден, а 27 процента признават, че нямат финансови средства, за да си купуват всеки ден плодове и зеленчуци.

Тази тенденция е най-явна сред най-бедните домакинства. Повече от половината французи с месечни доходи под 1200 евро отговарят, че изпитват трудности да плащат стола на децата си и почти всеки втори (48 процента) твърди, че му е трудно да се храни разнообразно.

Освен това преобладаващото мнозинство от анкетираните (86 процента) смятат, че непълноценното хранене е знак за състояние на бедност.

Като цяло асоциацията Сьокур попюлер (обществена помощ – бел. р.) подчертава, че финансовото положение на част от французите се е подобрило спрямо 2017 година, но посочва, че 39 процента (+ 2 процента спрямо 2017 година) заявяват, че вече са преживели състояние на бедност.

И през тази година проучването показва, че ваканциите и културата остават “проблематични” разходи за голяма част от французите, като 41 процента от тях признават, че трудно биха могли да си позволят почивка веднъж годишно (45 процента през 2017 година).

Близо всеки трети французин признава, че има проблеми да заплаща медицински услуги поради ниското здравно осигуряване (56 процента сред най-бедните домакинства).

Не бива да се пренебрегва и фактът,че над 80 процента от анкетираните са на мнение, че децата им са по-уязвими пред бедността, отколкото тяхното поколение.

Накрая, няколко месеца преди европейските избори и когато не е сигурно, че Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, чийто мандат изтича през 2020 година, ще продължи дейността си, 75 процента от анкетираните смятат, че ЕС “не инвестира много” в борбата срещу непълноценното хранене.

Анкетата е направена по телефона между 22 и 26 юни 2018 година сред 1016 души, което е представителна извадка за френското население от 15 години нагоре.

Бедността убива, ето това е цялата истина.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории