Последни Рецепти
Последни Статии

Никулден е

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Православната църква почита свети Николай Чудотворец. Имен ден имат над 200 хиляди българи.
Животът на родения през трети век св. Николай може да се опише като помощ на изпадналите в беда и нужда. Затова се смята, че след Божията майка, той е пръв застъпник за хората.

Честит празник, именници, моряци, рибари, банкери! Честит празник, бургазлии! Да е благословено името ви и Свети Николай Мирликийски Чудотворец да ви закриля за добри дела и човешко щастие!
nikulden more

Още приживе свети Николай Мирликийски Чудотворец бил известен със своите чудеса, които продължили и след неговото успение. Свети Николай остава в историята и като непреклонен противник на ересите и езичеството, но в някои национални традиции образът му носи черти на предхристиянски божества.
В българските фолклорни предания и легенди свети Никола има много лица – от млад и красив момък с необикновена физическа сила до старец с дълга бяла брада. Счита се, че е покровител на рибарите, моряците, дома, семейството и децата, търговците, затворниците… Независимо от възрастта, която му определят народните представи, в приказки и легенди той има големи златни крила, с които лети над морета и океани. Старият свети Никола носи първия сняг – разтърсва голямата си бяла брада и от нея започват да падат снежинки. Оттук и поговорката: Днес му е денят, утре му е снегът.

nikulden cveten ikona

Според народнохристиянската митология, когато Господ разделял земята и небето, на свети Никола се паднали морета, реки, езера, както и всичко, що живее във водата. Счита се, че той е заповедник на морските ветрове и хали. А шаранът е негов слуга, затова неизменно присъства не само в приказките, но и на никулденската трапеза. Много са народните легенди, посветени на чудотворните действия на светеца, с които спасява хора насред морета и океани.

Рецепти за Никулден
nikulden 3
Трапезата за Никулден – пълнен шаран с орехи, пържен шаран, питка и салатки

На Никулден се извършват гадания за това какво ще бъде времето през следващата година. На този ден се приготвя обредна храна – хляб и рибник. В някои райони месели по два обредни хляба и приготвяли шаран с булгур или ориз. Занасяли храната в църквата, за да бъде прекадена от свещеника и правели обща служба или общ курбан, наречен „рибена църква”

Ако по някаква причина не можете да осигурите шаран за Никулден, то поне се постарайте да намерите риба с люспи – така е според народния обичай. Ако паднат на пода или на земята, люспите на шарана трябва да се съберат, за да не ги настъпи някой дори случайно. Счита се, че те са свещени и човекът ще бъде сполетян от беда. Казват, че на Никулден всеки трябва да си почопли зъбите с кост от рибата – своеобразен ритуал за здраве. Както костите от гергьовското агне, костите от шарана не се изхвърлят, а непременно се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – поверието гласи, че така се умножава плодородието и благополучието. Оставя се само т.нар. кръстче – костта от темето на шарана, която има форма на кръст. На нея народната вяра приписва силата да предпазва от уроки. Затова пришивали костицата на детските шапчици.

sharan

Различни са рецептите за приготвяне на шаран, но може би най-разпространен е т.нар. рибник – шаранът се увива в тесто и се украсява. Оформят го като кръгъл обреден хляб или като риба.

На трапезата се слага още варена царевица, жито, постни сарми, чушки, боб. От незапомнени времена Никулден е традиционен празник на рода или общността. В много семейства го почитат като покровител, дори и да нямат именик.
На този ден празнуват своя имен ден Никола, Николай, Николина и техните производни. А освен всички, които вече изброихме, като свой закрилник и патрон го почитат ловджии, банкери, бъчвари и пивовари.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории