Последни Рецепти
Последни Статии

Без глутен

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Една от модните тенденции в храненето през последните години е т.нар. безглутенова диета – Gluten free, No gluten, или Без Глутен. Тя е толкова популярна, че етикетът „без глутен” придоби славата на други подобни маркетингови похвати като „Био”, „от естествени продукти”, „с натурално идентични аромати” и т.н.

За кого е диетата без глутен?
Вниманието, насочено към продуктите, съдържащи глутен, се дължи на факта, че около 1% от общото население в Eвропа има хронично автоимунно заболяване – глутеновата ентеропатия (целиакия), което се развива при генетично предразположени индивиди.
Цьолиакия или глутенова непоносимост

Симптоми за непоносимост към глутен при възрастни:
– проблеми с настроението като тревожност, депресия;
– появата на херпеси и афти, поради отслабена имунна система;
– усещане на постоянно умора и влошено общо здраве;
– хормонален дисбаланс, репродуктивни проблеми, нисък тестостерон при мъже и нисък естрадиол при жени;
– поява на диария, поява на газове в стомаха и червата (метеоризъм);
дерматит;
– мускулни и зъбни проблеми;
анемия.

Как се установява глутенова непоносимост:
– чрез кръвно изследване (f79 – глутен). То показва наличието на характерни антитела, които неправилно взаимодействат с глутеновия протеин;
– биопсия от тънките черва – взема се тъканна проба, която се подлага на хистологично изследване, чрез което може да се разкрие вероятна атрофия на чревните влакънца.

gluten free bbc

Глутенът е естествен растителен протеин, които се среща в повечето зърнени растения.
Глутенът изгражда белтъка на житните зърна и изпълнява функции на резервен белтък, който осигурява развитието на зародиша на растенията. Той е ценен поради своите високоеластични свойства, определя хлебопекарните качества на зърнените култури, придава еластичност на тестото, помага за набухването и запазване на формата му при втасване, определя крайната текстура и вид на печивата. Съдържанието на глутен определя качеството на брашното за производство на хляб.
Съдържа се в зърнените култури – пшеница и всички хибридни видове на пшеницата – лимец, камут и тритикале, ечемик, ръж, овес(на пазара се предлагат и овесени ядки без глутен)

Защо възниква глутеновата непоносимост?
През последните 40 години, основните сортове пшеница са генномодифицирани или хибридни, вследствие на което нивата на консумиран глутен са рязко завишени. Масовата употреба на бяло брашно води до пренасищането на организма с този протеин. Така в един момент, за да се защити, организмът предприема мерки, които се изразяват в алергична реакция.

Продуктите без глутен са предназначени за тези за които имат непоносимост или алергия. И това не трябва да се превръща в моден тренд.

Много диетолози и лекари твърдят, че за повечето хора избягването на глутена е чисто „лайфстайл” избор, който не е свързан със здравето. Единствените хора, които имат сериозни здравословни причини да избягват глутена са тези, които имат специфична алергия към зърнени храни или страдат от рядкото заболяване целиакия, както и при някои автоимунни заболявания като Хашимото.

Целиакията е предизвикана от имунна реакция срещу глутена и може да увреди тънките черва. За всички останали спазването на безглутенова диета не осигурява здравословни ползи.
Нещо повече, ако бъде прилагано безогледно и без внимание избягването на глутена може да бъде вредно.

Безглутеновите храни не са по-здравословна алтернатива

Причината за това е, че много от безглутеновите тестени продукти на пазара са лишени не само от глутен, но и от фибри, както и от важни съставки като желязо, цинка, витамин B12, калций и други.

Избягването на глутена не носи и никакви „магически” ползи за намаляването на теглото. Същият ефект може да бъде постигнат с простото заместване на сладкишите с плодове и зеленчуци.

Без глутен и захар е по-вкусно книгата и групата в Facebook, Където може да намерите проверени рецепти без глутен.

gluten recepti
Рецепти без глутен – над 60 рецепти без глутен. Дали е водеща тенденция в храненето днес, но често се приготвят заменки на познати рецепти без брашно, без захар, без млечни, без глутен – и не отстъпват нито на визия, нито на вкус на познатите рецепти.

Най-богата на глутен храна у нас е пшеницата, независимо дали говорим за бяло брашно, типово или пълнозърнесто. Добри алтернативи са брашно и зърно от лимец, камут, шпелта, овес, ръж и др. Сред безглутеновите зърнени се подреждат ориз, царевица, нахут, киноа, елда, амарант и много други.

Лесни заменки в любимите ти рецепти:
За десерти – овесено брашно, шпелта, царевица, киноа, кокосово и бадемово брашно.
За хляб – лимец, шпелта, ръж и готови безглутенови смески.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории