Последни Рецепти
Последни Статии

Ново меню за децата в детските градини

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

На 18 и 19 май 2018 г. се проведе Food Revolution Day 2018. Мотото на кампанията е “Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар“. Събитието е насочено към деца на възраст от 3 до 16 години. Кампанията включва редица кулинарни работилници за деца, лекции за здравословно хранене, публикуване на специализирани материали и информация.
На 19 май в ефира на БНТ бе представен Нов сборник с рецепти за хранене в детските градини подготвен от експерти от Националния център по обществено здраве и анализи.

food revolution day bg

От менюто на децата са изключени тортите, сиропираните десерти и пържените храни. За сметка на това ще има повече зърнени храни и пресни плодове и зеленчуци.

проф. Веселка Дулева – началник отдел ‘Храни и хранене”, НЦОЗА коментира: Разнообразили сме достатъчно десерти и продукти, които са на база плодови компоненти, като сме изключили напълно сиропирани сладки, торти, пасти. каквито имаше преди.

Доброволци от Фондация “За храната” са прегледали менютата на различни детски градини. В момента на практика се оказва,че сутрин и следобед децата консумират тестени храни, които са със съдържание на бяло брашно. А всъщност пълнозърнест хляб им дават два пъти в седмицата в много от случаите, коментира Наталия Александрова от фондацията, чиито представители искат в менюто на децата да има повече пресни плодове, зеленчуци и зърнени храни, по-малко захар и тестени изделия.

Използването на колбаси е ограничено, а месото трябва да бъде без кост и мазнини, смятат още експертите. Пилешкото например трябва да бъзе без кожа.

Новите рецепти дават възможност и за приготвяне на сезонни менюта.

deca hranene pix

До дни сборникът трябва да бъде внесен за одобрение в Министеството на здравеопазването. Очаква се да влезе в сила през есента.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории