Последни Рецепти
Последни Статии

Октоберфест 2017

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Милиони литри бира се леят на Октоберфест в Мюнхен

Прочутият празник на бирата Октоберфест започна днес, 16 септември, в Мюнхен за 184-ти път. По традиция точно на обед кметът на баварската столица Дитер Райтер заби канелката на първото буре със специален чук и думите “О’цапфт ис” (“отворено е”), давайки начало на празненствата. Премиерът на Бавария Хорст Зеехофер традиционно получи първата халба бира.Забележително е, че Райтер отвори бурето със само два удара на чука.

octomberfest
Любопитни факти за бирата

Броят на ударите всяка година е тема за оживени обсъждания на Октоберфест. Най-добрият резултат е на бившия кмет Кристиан Уде, който години наред успяваше да се справи със задачата със също два удара, най-лошият – на Томас Вимер, който през далечната 1950 г. има нужда от цели 19 удара.

Часове преди откриването пред главния вход на фестивала се изви дълга опашка. Сгрявайки се с кафе и други топли напитки, най-преданите почитатели на бирата още през нощта се появиха в района Терезиенвийзе, където са павилионите на пивоварните. Мнозина от тях, включително чужденци, дойдоха в баварски носии – жените в пъстри рокли с престилки (дирндл), мъжете – в кожени панталони (ледерхозен).
octomberfest pix 2
Рецепти от немската кухня

Тази година Октоберфест минава при засилени мерки за сигурност – на Терезиенвийзе е забранено да се внасят големи сакове и раници, контролът на входовете е засилен. Редът се осигурява от около 650 полицаи или с 200 повече от миналата година. Допълнителните мерки за сигурност се отразиха и на цените, включително на бирата, отбелязва ТАСС.

octomberfest pix 1

Историята на Октоберфест започва през 1810 година, когато принц Лудвиг взема за жена принцеса Тереза. През 2017 година Мюнхен ще чества 207-годишнината на Октоберфест. Той се счита за най-големия фестивал на бирата в света и е бил отменян едва 22 пъти заради войни, холера или хиперинфлацията от 20-те години на миналия век.

Октоберфест е и значителен източник на доходи, като всяка година гостите харчат над 1 млрд. евро за бира, закуски и сувенири, хотели и таксита. Броят на посетителите обикновено надминава 6 милиона души, като рекордът е поставен през 1985 г. – 7,1 милиона.

Заради лошото време и страха от терористични атаки миналата година те бяха само 5,6 милиона. Въпреки това те са изпили 6,6 милиона литра бира, изяли са 367 000 печени пилета, 116 вола и 58 телета, наред с 28 тона печени бадеми.

Октоберфест осигурява работа за около 8000 постоянни служители и 5000 нещатни сътрудници.

kraftland
През 2017 г. за първи път у нас любителите на бирата могат да се включат във Фестивал на крафт бирата

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории