Последни Рецепти
Последни Статии

Най-опасните хранителни продукти през лятото

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Отпуската е време, в което можем да се отпуснем и да си позволим повече, особено в курорти, в които предварително сме заплатили много услуги, дори храната и напитките (all inclusive).

Тази възможност може да ни изиграе лоша шега. Не само когато неусетно преяждаме или прекаляваме със сладоледи или алкохолни напитки, но и когато се изкушаваме от необичайни и екзотични храни. Кулинарните дегустации на местни продукти е част от пътуването – откриването на местни вкусове, аромати, подправки. Но има и своите рискове, както не знаете къде ще попаднете като свиете от туристическия поток в големия град, така е и с откриването на местната кухня и местата където се предага.

Всъщност можем да си докараме проблеми със стомаха дори от чаша вода или леда към напитката ни. Или от недобре измитите ръце – нашите или на някой от хората по пътя по който храната достига до нас.

Храни, които да избягваме през лятото
beach pix

Лятото не е време да се разболееш, особено по време на лятната си ваканция. Планираш как отиваш за седмица на море и се разболяваш, прекарваш времето като повръщаш, боли те корем или хващаш летен грип.
Много често тези заболявания са от храна, която е престояла на топло, на слънце, от недостатъчно добре измити ръце. Заразата може да плъзне от замърсена вода, храна, ръце или прибори.

Диарията по време на пътешествие е често срещано заболяване, което засяга между 30 и 70% от туристите, особено пътуващи до необичайни места. Болестта може да бъде придружена от симптоми като диария, треска, повръщане от няколко дни до седмица или повече.

Около 90% от заболяванията при децата са от бактерии. Това са инфекциите на мръсните ръце, затова ръцете трябва да се мият минимум 20 секунди.

Ако консумираме недобре съхранена храна от животински произход, можем да се заразим със салмонела.

Повечето летни инфекции минават за 5-7 дни, но някои от по-упоритите могат да продължат и 10 дни. Случва се да са с висока температура до 39-40 градуса. А това може да е времето за цялата ни лятна ваканция.

ice cream pix 4

Най-опасните хранителни продукти в курортите
Както и да се почуствате, хидратацията е много важна. Дори да ви е лошо пийте вода или лек билков чай. Ако симптомите продължават повече от 24 часа потърсете лекар.

– Чешмяна вода
При ваканциите ни по гръцките острови – Санторини и Крит – това, което купувахме първо бе вода за пиене. Тази от чешмата не ставаше за пиене. Когато сте на непознато място имайте в предвид, че водата съдържа много микроорганизми, които може да са чужди на нашия храносмилателен тракт.
Ако пътувате до страни от Африка, Азия и Близкия изток, съществува висок риск от замърсяване на водата с бактерии и паразити. Или стомахът ви може просто да не е свикнал с друг състав на водата. Поради тази причина най-добре е да купувате бутилирана вода в доверени магазини, тъй като някои продавачи могат да продават чешмяна вода в бутилки.

– Сурови плодове и зеленчуци
Това се отнася главно за места, където водата се счита за опасна за консумация. Откажете се от пресните салати и зеленчукови закуски и дайте предимство на варени зеленчуци. Разбира се, ако имате възможност да измиете плодове и зеленчуци – са вкусни и полезни.

Лед
Ако знаете, че водата в страната, в която почивате, не е безопасна за пиене, най-добре е да изберете напитки със стайна температура, за да не ви добавят лед в чашата, който също може да съдържа вредни бактерии. Или охладена в хладилник.

– Недобре изпечено месо
Суровите животински продукти винаги са лотария, особено в други страни. Забравете за месо алангле, недоизпечена скара, морски дарове и птици – могат да се превърнат в място за размножаване на патогенни микроорганизми и да разваля ваканцията ви за миг.
Ако не изпечете месото достатъчно добре, има опасност в него да останат бактерии като ешерихия коли, които да предизвикат от леко до тежко стомашно неразположение. В топлото време и съхранението на суровото месо също е по-трудно.

– Морски дарове
Лятото и близостта на морето са време, когато риба и морски дарове се консумирта най-често. Един съвет, избягвайте суровите морски дарове, колкото и апетитно да са поднесени. Стридите и другите видове миди поемат с водата и редица вредни бактерии и вируси, които могат да доведат до тежки инфекции.
Може би трябва да изчакате и да опитате суши в проверен ресторант, където сте уверени в безопасността на продуктите.
Рибата трябва да е добре изпечена, сготвена.

– Непастьоризирано мляко и сирена
По време на пътуването е трудно да се съпротивляваме на изкушението да опитаме продукти от местни фермери като мляко и сирена. Но това са продукти, които не си струва да се опитват особено от бременни жени, деца и хора с отслабена имунна система. Непастьоризираното сирене може да съдържа патогенни микроорганизми, например на листериоза.

– Яйчени сосове
Майонеза, сос за салата Цезар и още много други се правят от яйца (майонезата се прави от сурови жълтъци, олио и оцет/лимонов сок).
Кремовете за много торти също съдържат яйца, а те при висока температура се развалят много бързо. Затова в горещите дни забравяме за сладкиши.

– Напитки от автомат
Ако искате да пие газирани напитки, изберете такива от бутилка или кенче. Напитките от автомат са просто смесени сиропи с газирана вода. Газирана вода често се получава от чешмяна вода. В някои заведения се смята за плюс, ако може да си доливаш питието, но трябва да знаете каква е водата в автомата, а това е практически невъзможно. Същото важи и за топлите напитки от кафе автомат.

Снимка: Shutterstock

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории