Последни Рецепти
Последни Статии

Яжте орехи за добро настроение

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Орехите са най-достъпните ядки по нашите земи. И най-полезните. Не случайно те приличат на човешки мозък. Дали имате нужда от малко повече енергия в края на работния ден, дали се готвите за изпит, или планирате преход в планината – шепа орехи правят чудеса.

orehi apple pix
Орехите подобряват настроението

Яжте повече орехи, съветват американски експерти от университета „Ню Мексико“, които установили, че ядките подобряват настроението и устойчивостта на стрес.

В изследването на учените взели участие студенти на възраст 18-25 години, които в продължение на 8 седмици трябвало да ядат хляб с орехи, а следващите 8 седмици в него не били добавяни ядките. След това трябвало да отговарят на въпроси за нивото на тревожност, напрежение, умора и яснота на съзнанието.

За разлика от жените при мъжете се наблюдаваше значително подобрение на настроението – с 28%“, посочват авторите на проучването. Не е ясно, защо при дамите не се наблюдава подобен положителен ефект.

orehi pix
Според експертите за по-добро настроение е достатъчна шепа орехи на ден.

Ореховите ядки действат благоприятно върху настроението благодарение на съдържащите се в тях витамини, сред които витамин Е, и мелатонин – хормон с роля в регулирането на биологичния часовник.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории