Последни Рецепти
Последни Статии

Особености на японската кухня

Добавено в Любопитно, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Ако изключим сумистите, които поддържат масивно телосложение със специални диети, не можем лесно да се сетим за пример за японец с наднормено тегло.
Каква е спецификата на японската кухня, която позволява да се пази фина линия? Ориз, риба, зеленчуци, туршия – това са някои от основните елементи, които присъстват в японската диета, посочват редакторите на INSIDER.
Ето и други особености на японската кухня:

Японските порции са по-малки. Основното ястие обикновено е малка купичка с ориз, придружена от риба или растителен протеин като тофу или боб, супа, туршия или друго ястия от растителен произход. Дори световните вериги за бързо хранене се принуждават да адаптират порциите си към японската култура на хранене.

japan food pix 3

Традиционната японска диета се характеризира и с голямо разнообразие на продуктите. Новите изследвания от февруари 2018 г. в списание Nutrients очертават значението на баланса и разнообразието в традиционните японски ястия. Оризът, рибата и зеленчуците основите на японската кухня, но освен тях в менюто присъства и богато разнообразие от други продукти, които се сменят според сезона.

Тайната на стройната фигура на японките
Рибите и растенията са най-големите източници на протеини в японската диета, а животински продукти като месо и млечни продукти са слабо застъпени в традиционните японски диети. Вместо това се набляга изключително на риба и растителни протеини, включително тофу и различни видове боб, които са много по-добри за сърдечно-съдовата система.

japan food pix 1

Зеленчуците и плодовете заемат по-голямата част от ежедневната порция в Япония.

Японските ястия съдържат предимно свежи продукти, коити са в изобилие в родината им, а не преработени, замразени или опаковани. Приготвянето на храна от нулата винаги носи само предимства във всички култури – това означава повече пресни съставки в храната.

Здравословното традиционно приготвяне на храна е изключително застъпено в училищата, за да се предодврати детското затлъстяване.

Японска схема на хранене за по-дълъг живот

macha pix 1

Японските ястия предлагат също и добра хидратация. Японците не пият вода с храната си, но приготвят много супи, рибни и зеленчукови бульони.

Десертите в Япония се консумират рядко и те не са много сладки.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории