Последни Рецепти
Последни Статии

От газираната вода се дебелее

Добавено в Диети, Любопитно

Добави към моето меню

Лична история: преди години бях голям фен на газираната вода. предпочитах я в какви ли не варианти – чиста, много студена с парче лимон, разредена с плодов сироп и кубчета лед… случвало ми се е в ресторант да си поръчам само плодова салата и газирана вода. след това отказах и газираната вода и газираните напитки от кока кола без захар до швепс битер лимон. Не за друго, организмът ми няма нужда от газираното, от въглеродния двуокис, който газира напитката.

Газирането се получава, когато въглероден диоксид (въглероден двуокис) се разтвори във вода или воден разтвор. Този процес обикновено се описва със следната реакция, при която водата и газообразният въглероден диоксид реагират, образувайки слаб разтвор на въглеродната киселина:
H2O + CO2 ↔ H2CO3
На този процес се дължи съскането на газираната вода, пяната на бирата и мехурчетата на шампанското.

soda pix 1
Газираната вода води до затлъстяване чрез свръхстимулиране на апетита. До този извод стигат в проучването си палестински учени от университета Бирзеит. Изследването e публикувано в журнал Obesity Research and Clinical Practice на 19.02.2017.

Ако сте фен на газираните напитки и държите на стройната фигура, този факт, ще ви накара да се замислите
Газираната вода ни кара да дебелеем
Газираната минерална вода не е безопасна за нашата талия и ни кара да дебелеем, тъй като съдържащият се в мехурчетата й въглероден двуокис изостря апетита ни, твърдят учени, пише в. „Дейли мейл“.
Мнозина считаха досега, че купа салата, консумирана с чаша газирана вода, е върхът на здравословната диета и ще се почувстваме сити, без да сме поели много калории. Но се оказва, че газираните мехурчета са коварни за килограмите ни, тъй като те стимулират хормона на глада, предаде БТА.
До този извод стигнали учени от Бирзейтския университет. Те провели опити с 16 мишки с еднакво тегло, които били разпределени в 4 групи. На първите две групи давали негазирана вода и подсладена напитка, на другите две – газирана вода със захар и газирана вода с изкуствен подсладител. Всички мишки имали неограничен достъп до храна.
След три месеца гризачите, които били на газирани напитки, наддали на тегло с 20% повече от останалите. А след година мишките натрупали тлъстина около жизненоважните им органи, признак за хронично затлъстяване. При мишките на газирани напитки били открити и по-високи нива на хормона на глада.

Затлъстяването се дължи на множество здравословни, екологични, генетични и социални фактори. Множество изследвания сочат газираните напитки като един от причинителите, но само поради наличните в тях подсладители и захари.
Палестинското изследване, обръща внимание, че сходни ефекти се наблюдават и при консумацията на най-обикновената газирана вода и предполагат, че причинителя е един и същ – въглеродният диоксид, съдържащ се в нея. Макар точният механизъм на взаимодействие все още да не е изяснен, данните от изследването говорят достатъчно. Според тях, нивата на хормона грелин при изследваните хора един час след консумацията на храна и неподсладена газирана напитка били 6 пъти по-високи от нормалните. Това от своя страна стимулира усещането на глад без нужда и води до ненужен прием на храна.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории