Последни Рецепти
Последни Статии

Откриха нов тип вкусово усещане

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Проучване на австралийски учени установява непознато досега вкусово усещане, което е различно развито у отделните хора. Счита се, че тези, които го усещат най-осезаемо, са склонни към повишен прием на калории, а оттам – към натрупване на излишно тегло и затлъстяване.

Вкусови рецептори
Разглеждат се 4 класичеки вкусови усещания – за сладко, горчиво, солено и кисело. Преди известно време беше описано и още едно вкусово усещане, асоциирано със свободните глутамати в храната и от мононатриевия глутамат, използван като овкусител. Вкусовото усещане, предизвикано от тях се означава като умами, а в превод означава „приятен вкус“, който обаче се усеща повече подсъзнателно, отколкото физически.
След откритието на австралийските учени се очаква официално признатите вкусови усещания вече да бъдат 6.

Научният екип установява, че въглехидратите притежават вкус, който специфични рецептори в устата могат да разпознаят и да различат отчетливо. Хората, които имат повече рецептори за вкуса на въглехидратите и го усещат по-пълно, са склонни да го търсят отново и отново, т.е. склонни са към привикване към него.

Затлъстяването намалява чувствителността на вкусовите рецептори към сладко
Затлъстяването се развива заради намаляване на чувствителността на вкусовите рецептори
vkusno

Тази особеност провокира учените да потърсят връзка между новооткритото вкусово усещане, повишения прием на въглехидрати и затлъстяването.
Проследявайки наличието на рецептори за новото вкусово усещане у 40 специално подбрани пациенти със затлъстяване, установяват, че такава връзка има. Нещо повече – голяма част от страдащите от затлъстяване са именно хора, които притежават най-изострено усещане за вкуса на въглехидратите и често прекаляват с тях.

По-конкретното изучаване на способността да усещаме вкуса на въглехидратите доказва, че най-отчетливи са вкусовите усещания, създавани от два типа въглехидрати. Това са малтодекстрин и олигофруктоза. Тези вещества се откриват в състава на редица хранителни продукти, сред които и такива, консумирани ежедневно – хляб, паста, ориз и др.

Как се променят нашите вкусове към храната през годините – от деца, докато станем големи хора.

Учените отбелязват, че специфичното вкусово усещане, което посочените въглехидрати провокират, е много по-слабо и трудно различимо от четирите основни усещания за вкус. Въпреки това, дори подсъзнателният ефект на това усещане може да накара хората, които имат повече рецептори за него, да се стремят към по-честа консумация на продуктите, които го отключват.
Очаква се по-подробното изучаване на усещането за вкус, провокирано от въглехидратите, да помогне на много хора да се спасят от капана на затлъстяването, в който неусетно ги вкарва вродената им способност да усещат този вкус.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории