Последни Рецепти
Последни Статии

Отслабвайте с удоволствие

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Отслабването става не с глад и спорт, а с приемане на нискокалорични храни бавно и с удоволствие
Това обясни кардиологът доцент Сотир Марчев в предаването „Тази събота“ по bTV. Това са съветите на един лекар кардиолог, който сам е отслабнал с 30 кг.

Загубата на тегло става чрез намаляването на калориите, не на храната, която приемаме, и с увеличаване на движението. Второто обаче е по-маловажното, защото не е основният ни разход на енергия. Основният разход е съществуванието. Все пак движението е важно, защото, когато отслабваме, се губи мастна тъкан и мускули, а със спорта мускулите се запазват, обясни кардиолът

доцент Сотир Марчев

доцент Сотир Марчев

Загубата на тегло става чрез намаляването на калориите, движението също е важно. Колкото и странно да звучи, физическата активност може и да потиска апетита, посочи още Марчев.

Гладът е състояние на мозъка, а не на стомаха, посочи гостът. Стомахът е само един от органите, които подават сигнал на мозъка за ситост, при това веднъж на 20 – 25 минути. Това, което виждаме и помирисваме също подава сигнали на мозъка. Затова, ако човек се храни, гледайки телевизия например, се разсейва и не осъзнава какво е изял. Така може да се поеме огромно количество калории, без мозъкът да отчете, че човекът е ял.
Обърнете внимание на храната, на вкуса, на цвета… това има значение за да се почувстваме сити. Ако се храните например пред компютъра няма да усетите, че сте се нахранили, няма да усетите и вкуса на храната.

Течностите Еволюцията е такава, че човек е пиел вода, основно само вода, а тя съдържа 0 калории. Днес пием много напитки, които съдържат много захар. Освен това мозъкът не отчита течностите като храна, макар калориите в тях понякога да са колкото в 10 хранения. Т.е. с подсладените безалкохолни напитки човек поема огромно количество калории, а не е сит, посочи Марчев.

Алкохолът Що се отнася до алкохола, то той повишава апетита, потиска метаболизма и носи енергия.

zdravoslovno hranene pix

Скоростта Храната трябва да се приема бавно, защото, ако човек бърза да яде, между два сигнала на мозъка успява да натъпче прекалено много храна. Затова храненето не трябва да е припряно и на крак, каза гостът.

Стомахът отчита обем, не калории Нискокалоричните храни запълват обема на стомаха и той дава сигнали на мозъка, че е нахранен.
Във Франция: времето за обяд не може да бъде по-малко от 20 минути. Това е прието като правило, за да може човек да се нахрани.
Вода, зеленчуци, ниско калорични храни – ядат се бавно, така стомахът отчита обем и подава сигнал, че сме сити.

Оказва се, че колкото по-голяма компания се храни заедно, толкова повече ядат всички.

Сън Нормалното количество сън е важно, за да се поддържа нормално тегло. Човек, който спи не се храни.

Околната среда Температурата също има значение, посочи гостът. Ако сте на плажа, дори само да влезете във водата, пак отслабвате заради терморегулацията, обясни той.

Цялото интервю може да видите тук: http://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/video-sabota/doc-sotir-marchev-otslabvaneto-stava-ne-s-glad-i-sport-a-s-priemane-na-niskokalorichni-hrani-bavno-i-s-udovolstvie.html

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории