Последни Рецепти
Последни Статии

Отслабването е полезно за мозъка

Добавено в Диети, Здраве

Добави към моето меню

Отслабването може да помогне за предпазване от загуба на паметта и деменция в по-късен етап от живота, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от немско изследване.

Авторите му са университета на Лайпциг, предаде БТА. Те свързват затлъстяването с отслабване на мозъчните функции в резултат на промени в сивото вещество. Резултатите от изследването показват, че хората с по-висок индекс на телесна маса страдат от по-сериозни проблеми с паметта в по-късна възраст. Според специалистите отслабването може да подобри мозъчното здраве.

diet pix 2
Отслабването е полезно за мозъка

За целите на проучването учените са анализирали ефекта от излишното тегло върху функциите на мозъка при 617 души. Изследваните лица е трябвало да запаметяват групи от думи и да правят списъци с предмети. Оказало се, че хората с наднормено тегло се справят по-зле със задачите.
Авторите на проучването са открили зависимост между по-високия индекс на телесна маса и понижения обем на сивото мозъчно вещество в регион от мозъка, отговорен за паметта.
Изследването показва, че излишното тегло може да предизвика „микрокръвоизливи“ и ограничаване на потока на кислород към мозъка. Учените твърдят, че повишената кръвна захар, която се свързва с по-високия индекс на телесна маса, може да окаже неблагоприятен ефект върху мозъчните функции и структура. Излишъкът от мастни тъкани, натрупан в резултат на напълняване, променя метаболизма и производството на хормони, което също влияе върху паметта.
Проучването открива връзка между деменцията и излишното тегло независимо от други свързани със затлъстяването проблеми като диабет и високо кръвно налягане.
Специалистите препоръчват за по-добро здраве на мозъка в по-късна възраст хората да се придържат към балансирано хранене и редовна физическа активност, както и да не пушат.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории