Последни Рецепти
Последни Статии

Панагия

Добавено в Любопитно, Празници

Добави към моето меню

Панагия – Въздигане на хляба
Какво: Културен форум Въздигане на хляба
Къде: Кюстендил
Кога: 15 август

panagia 2017

В Кюстендил за 11-ти пореден път през 2018 г. се провежда традиционното изложение на обредни хлябове. Пред централния храм “Успение Богородично” и Обредния дом ще бъде отслужен и водосвет за здраве. Празникът на обредните хлябове се нарича “Панагия” – “Въздигане на хляба” и се прави по нашенска и християнска традиция.
Кюстендил е град в който всеки сезон е представен чрез един празник – през пролетта е черешата, през лятото – хляба, а през есента – плодородието.

panagia 2017 1
Със замесване с така наречената “мълчана вода” на Богородична пита в двора на манастира “Св.Лука” над с. Граница в Кюстендил започна празникът “Панагия”.
По православна традиция възрастни жени показаха на девойки, участвали в конкурса “Мис пролет 2017”, как се замесват питките. Мълчаната вода се налива от чешмата в двора на светата обител. Докато водата се налива и носи, никой не говори и всичко е едно тайнство. Девойките довършват питите, които след това се украсяват с просфорни печати и изпечат в подници.

В центъра на Кюстендил празника започва с ритуано разчупване на питите, замесени в двора на манастир „Свети Лука”, от която всички опитват.

panagia 2017 2

В тази изложба се подготвят не само автентични произведения хлебни, но и такива, каквито се използват в съвремието. Има много участници. Читалищата от региона представят своите хлебни шедьоври, подредени по един много красив начин, много различен. Няма оценка за тяхното нареждане. Това е едно красиво, интерсно, вкусно представяне на хляба.

panagia 2017 5

Особено атрактивни бяха зелници правени в подница, зелено- червени питки месени със спанак и червен пипер. На голям интерес се радваше и щандът , на който деца месеха питки заедно със служители от отдел „Култура и духовно развитие”.

panagia 2017 4

panagia 2017 3

“Панагия” е практиката на Христос и апостолите, на древната църковна община, преминала през времена и различните култури – съхранена от дедите ни и донесена до наше време, чрез празниците на Църквата и народната традиция. “Панагия” са медальоните с богородични изображения, които йерарсите носят. На “Панагия” са наречени църкви, крепости, дори и градове.

panagia 2017 2

На празника “Панагия”- Въздигане на хляба, се събират отделните смислови фрагменти на това понятие и се подреждат в тематичен празничен и художествен пъзел, всеки от които носи името Панагия.

panagia 2017 6

Празникът “Панагия” се провежда около църкви и параклиси, посветени на”Успение Богородично”, и е културна изява за представяне на българската православна традиция и черковно художествено и певческо изкуство.

Панагия, Въздигане на хляба, 2013
Използван архив на БНР

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории