Последни Рецепти
Последни Статии

Етно кухня на колела

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Панаир на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела“
Къде:Пловдив
Кога: 12-15 май 2018 г.

Тази година „Етно кухня на колела“ е посветена на ХЛЯБА – свещената храна и основно ястие на трапезата на народите по целия свят. От алтамура до топъл симид ще опитат всички гости на Eтно панаира на кулинарното изкуство в Пловдив, който започва на 11 май и ще продължи до 15 май.

Всеки ден от 18 до 20 ч. по време на Панаира представителите на различните етноси в Пловдив ще приготвят своите характерни ястия, като освен вкусните гозби, всеки кулинарен любител ще има възможността да опита и истинския домашен хляб на народностите с най-древна история в най-стария жив град в Европа.

panair na kulinarnoto izkustvo

Арменският хоровадз, еврейският боикос, руските пелмени и одринският джингер се оказаха в оспорвана надпревара при номинациите за най-вкусно ястие на панаира “Етно кухня на колела” 2018 г., но призът тази година отива при италианското “пармеджано” и Марко Лукиари, който е новият MasterEthnoChef. С много близки резултати бе и турският “Адана кебап”, който бе приготвен изключително вкусно от майстор-готвача на турската общност.

С традиционния си хляб, изпечен по оригинална рецепта, ще посрещат всички пловдивчани и гости на града представителите на италианската, руската, арменската, еврейската и турската общност по време Eтно панаира на кулинарното изкуство. И тази година Панаира ще се проведе на открито в рамките на няколко дни, отново на емблематично място в града, свързано с бита и историята на етническите общности с най-богата история в най-стария жив град в Европа.
Mобилната кухня ще бъде разположена до градинката на пл. “Аптека Марица”. Мястото не е избрано случайно, тo e историчeски свързано с живота на различните народности. До площада се намира Имарет джамия, където в продължение на повече от четири века всеки ден се е раздавалa топла храна и хляб на бедните, без значение от каква вяра са били. Тук е била и първата арменска аптека. Наблизо е и единственият в страната Паметник на благодарността (израз на признателност на българските евреи). Непосредствено след Освобождението главен архитект на Пловдив и Източна Румелия в продължение на 6 години (1879-1885) е Пиетро Монтани. Именнo той е проектант на областната библиотека и музей, двете емблематични сгради на съседния площад “Съединение” – символ на града.

Тази година италианците ще предлагат на посетителите хляб от Алтамура, разказа Давиде Кристияно, представителят на италианската общност в Пловдив. Италианската „алтамура“ се споменава от различни писатели и пътешественици още през първи век. Рецептата за него не се е променила и до днес. Хлябът носи названието си от град Алтамура в Южна Италия, където от години наред се смята, че се приготвя най-вкусният хляб. „Pane di Altamura“ e първият хляб в ЕС със защитен произход и наименованиe. Вкусовите рецептори на пловдивчани и гостите на града ще предизвика шеф Марко Лукиари.

hleb plovdiv

В Русия хлябът символизира благосъстоянието на хората и е типично да се приготвя от ръж. Това е хлябът, известен още от най-ранните времена като “черен”, познат днес по целия свят, разказа Олга Петрова от руската общност в града.

Почитателите на Етно панаира вече са опитвали „лаваш“ – традиционният хляб на арменците, с над 3000-годишна история, който се приготвя само от брашно, вода и сол. Изключително диетичен и много вкусен, това арменско ястие е всепризнато по света, а от 2014г. е част от Световното нематериалното културно наследство на „Юнеско“, разказа Авахни Кеворкян.

Безквасният хляб „Маца“, приготвян традиционно за празника Пасха, е един от най-обичаните еврейски хлябове, който се сервира по време на „седер“ – автентичната празнична вечеря. За направата на тестото на този хляб по време на празника се използват само вода и сол, а през останалото време от годината се добавят и подправки като чесън, лук и разнообразни семена.

Един от символите на Истанбул, както твърдят турците, пък е гевречето, наречено „симид“. Това автентично хлебче е част от културата на народа векове наред и присъства на трапезата на бедни и богати, разказа председателят на Мюсюлманското Настоятелство и Сдружение „Йешилай“ България Ахмед Пехливан.

Кулинарните етно вечери ще могат да се посещават свободно от хора с различен произход, социално положение и възраст. Идеята е наред със забавлението, публиката да опознае отблизо и обичаите на етносите, които живеят от векове в града и вписването им в общото културно-историческо наследство на Пловдив.

И през 2018 г. надпреварата в приготвянето на кулинарните изкушения отново ще се журира от присъстващите. Тази година организаторите обещават повече пловдивчани и гости на града да имат възможност да дегустират от традиционните храни.

Най-добрият източник на знания е когато възприемаш нещо с всичките си сетива, затова не пропускайте нито една от тематичните вечери, за да научите, опитате и опознаете нещо ново от културата на най-старите народи, живели на територията на Пловдив.

“Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е проект на Фондация “Заедно”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в града под тепетата. Проектът е част от Културния календар на на града през 2017 г. и 2018 г. Официален спонсор на Второто издание е БК Горна баня.

Още любопитни новини за Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” 2018 може да откриете в интернет на http://ethnokitchenonwheels.blogspot.bg.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории