Последни Рецепти
Последни Статии

Печената риба е полезна

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Печената риба е полезна

Петък ден за риба. В много страни по света е така. Рибата е полезна. И вкусна. Скорошно изследване на учени от университета в Питсбърг показва, че ако включваме в менюто си печена риба веднъж в седмицата това подобрява здравето и дейността на мозъка.
Здравните експерти твърдят, че няма значение какво е съдържанието на омега 3 мастните киселини в рибата. Важното е да е печена, на фурна или на скара, а не пържена и да се консумира редовно, за да се предотврати деменция.

петъ ден за риба

“Нашето изследване показва, че хората, които включват в диетата си печена, а не пържена риба, имат по-голям обем на мозъка в областите, свързани с паметта и познанието”, обяснява един от ръководителите на изследването д-р Джеймс Бекър, професор по психология.
“Не открихме връзка между нивата на омега-3 мастни киселини и тези промени в мозъка, които малко ни изненадаха”, допълни той. Бекър и неговите колеги анализирали данни за здравето на 260 пациенти, събрани чрез различни изследвания, в това число информация за приеманите хранителни дажби и изследване на мозъка с магнитен резонанс.
Тъй като не била открита връзка между различните нива на омега-3 мастни киселини и здравето на мозъка, учените твърдят, че може би факторите, свързани с начина на живот, са по-важни от биологичните. Освен това хората, които редовно консумирали риба, били по-добре образовани.
“Съвкупност от фактори, свързани с начина на живот, е отговорна за по-доброто мозъчно здраве и те могат да предотвратят или забавят когнитивни проблеми”, счита Бекър.
Но омега-3 мастните киселини все пак са от основно значение, тъй като причината печената риба да е по-полезна от пържената е, че при пържене са разрушават здравословните мастни киселини в рибата.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории