Последни Рецепти
Последни Статии

Перфектно меню за дълъг живот

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Вместо увод: когато четете статии за здравословно хранене преценявайте всичко през вашия личен опит. И питайте тялото си! Как се усеща след поредната диета или в какво състояние сте били след като сте хапнали нещо.
Аз така отказах закуската преди ден в планината. В Разлог правят много вкусни банички, е след две такива банички се оказа, че ми е трудно да кача Вихрен. На следващия ден тичах като дива коза по баира. Само на билков чай и една ябълка в раницата. Така че баничките станаха вече “носени” до върха и на обратно.

food pix 3

Месо, зеленчуци, плодове, ядки, млечни и бобови продукти – перфектното меню за дълъг живот

Учени от университета “Макмастър” в Канада установиха, че хората, които ядат повече червено месо и сирена от препоръчваното, живеят по-дълго.
В изследването са обхванати 220 000 души.

Три порции пълномаслени млечни продукти и една и половина порция месо дневно могат да намалят риска от ранна смърт с една четвърт.

Колко оначава това:
Обезмасленото мляко и сирена отдавна не са хит. Доброто кисело мляко е с нормална масленост. С възрастта някои може да развият алергия към лактоза и това да доведе до ограничение на млечни продукти. За месото – важното е да е качествено и приготвено добре. И може да не е всеки ден.
Ако има препоръки за консумацията на червено месо, тя е за 70 г. Трябва да се ограничава количеството консумирано червено месо до три резена шунка, агнешки котлет или две парчета печено говеждо месо на ден, съветват експерти.
Червеното месо крие рискове

Млечни – 200 г кисело мляко, 30 г твърдо сирене, 50 г извара или краве сирене
Месо – 100 до 200 г чисто месо на ден, като е препоръчително да изключите промишлено обработено и пушено месо (да това означава всичи колбаси, почти всички и задължително тези, които са под цената на кг месо)

Резултатите от изследването противоречат на препоръките на здравните власти да се ограничават пълномаслените продукти.

Хората, които ядат повече мазнини, обикновено намаляват въглехидратите, които никак не са полезни, когато са от преработени и сладки храни.

“Резултатите ни показват, че млечните продукти и месото са полезни за сърцето и за дълголетието – обобщи д-р Салим Юсуф от екипа. – Това противоречи на сегашните здравни препоръки”.

Канадските учени не са разглеждали консумацията на пилешко месо, но други изследвания показват, че то предпазва от ранна смърт по същия начин като червеното месо.

woman eat pix

В здравословната диета трябва да има също:
– осем порции плодове и зеленчуци – порция е една ябълка, един банан или порция салата
– половин порция ядки – половин ваша шепа орехи, бадеми, лешници.
– 1 порция бобови култури – рецептите приготвени с боб, нахут, леща, грах са вкусни и засищащи.
– поне една порция риба през седмицата – 200 г.

При възможност купувайте чиста храна, такава която не е обработена промишлено. Хранете се сезонно, като включвате повече местни храни в сезона на тяхната зрялост.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории