Плетена пита Ива : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Плетена пита Ива

Добавено в Наши гости, Хляб, питки

Добави към моето меню

Плетена пита Ива
Рецепта споделена от Iva Kostadinova

pita iva 2

Продукти
450 г брашно
около 100 г брашно за доизмесване
150 мл прясно мляко
1 пакетче мая (на д-р Йоткер)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 яйца
3 с.л. кисело мляко
2 с.л. зехтин
Около 150 г краве масло

pita iva 3
Начин на приготвяне
• Пресявам брашното (450 г) и в него слагам 1 ч.л. сол
• 150 мл прясно мляко се затопля леко. В половината мляко се слага 1 ч.л. захар и пакетче суха мая.
• В друга купя се разбиват 2 яйца, 3 с.л. кисело мляко и 2 с.л. зехтин и останалата половина прясно мляко
• Двете смеси се прибавят към брашното и се замесва меко тесто. За доизмесване са нужни около 100 г брашно
• След като тестото е замесено се удря 100 пъти в масата
• След това тестото се оставя да втаса до удвояване на обема, премесва се и се оставя още веднъж да втаса
• Когато тестото е втасало отново се премесва и се удря 100 пъти
• Тестото се разделя на 4 топки. Всяка топка се разточва и се намазва с масло, само последната, която е най-отгоре не се намазва. Редят се една върху друга, като последната не се намазва с масло
• Когато са подредени една върху друга, разточени до желания диаметър, изрязвам с купа краищата за да има питата красив край (външния ръб на разточеното тесто се оформя, за да се получи красиво при оформянето). Изрязаното тесто се използва за украса
• Украсата зависи от вкуса и умението. В случая е използван метода на Валентина Зуркан за повече подробности вижте как се оформя тук при Диана http://trydiani.blogspot.com/2011/11/valentina-zurkan.html и тук при Мария http://www.mycookingbookblog.com/%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D1%83%D1%80%D0%BA%D0%B0%D0%BD/
• Листенцата се изрязват от тесто.
• Когато питата е готова се намазва с разбит жълтък и малко (1-2 с.л.) прясно мляко
• Питата се пече на 180 градуса, до леко зачервяване
• Още гореща питата се намазва с масло и увива в кърпа

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории