Последни Рецепти
Последни Статии

Плодове помагат срещу грипа

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Днес през зимата може да избираме между много плодове – такива, които са от нашата градина, традиционни за края в който живеем или достигнал до нас и от Южна Америка. А не както е в детските спомени на някои от нас, че банани и портокали има за Нова година и то ако има от къде да се купят. Въпросът е да го правим. И да правим информирани избори. Да избираме и плодове, които са добре съхранявани, качествени, а не само лъскави или зад етикети като еко, био и сие. И да приемем, че корите на цитрусите у нас стават за коледна украса, но не и за слагане в сладкиши.
Да използваме плодовете, свежи, сушени, които се предлагат за да се храним по-балансирано и да бъдем по-здрави.

citrusi pix 450
Плодовете помагат за предпазване от настинки и повишават имунитета ни. Защитете организма си, като хапвате повече плодове.

Ябълки – високо съдържание на антиоксиданти и пектин в състава им. Достъпни са като цена, има различни сортове за всеки вкус, съхраняват се лесно, може да се добавят към различни рецепти, като най-добре е хапвате ябълката. Те се борят с вредното въздействие на свободните радикали, едновременно с това стимулирайки естествения процес на детоксикация на тялото. Ябълките съдържат също защитни флавоноиди, които пазят от сърдечно-съдови заболявания и рак. Редовната консумация на ябълки удължава живота с години.
Добър навик е, ако хапвате по две ябълки на ден.

Банани – вкусни и хранителни, особено след тренировка. Съставка, съдържаща се в бананите, може да се окаже новото оръжие в борбата срещу настинката и грипа. Изследване показва, че банановият лектин има сериозен потенциал да се превърне в широкоспектърен антивирусен агент, смятат учените.

Цитрусови плодове – лимони, мандарини, портокали, грейпфрути, помело – съдържат много витамин С, който е идеално противогрипно средство.

Червени боровинки – са естествен антибиотик и съдържат голямо количество витамини С и А. Чаят от червена боровинка ще ви направи по-жизнени и устойчиви на инфекции. През зимата в големите вериги може да се намерят и свежи в малки кутийки. Нашият използвайте замразени – има ги както в магазините, така и вие може да замразите през есента. От шепа замразени боровинки може да приготвите сутрин смути, може чисто, може да добавите и други плодове.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории