Последни Рецепти
Последни Статии

От кои плодове и зеленчуци се отслабва

Добавено в Диети, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Когато човек иска да отслабне се знае, че трябва да включва в менюто си повече плодове и зеленчуци. Кои плодове и зеленчуци помагат за постигане на желаната форма
Ябълки, круши, карфиол помагат за отслабване

green salad pix 1
Храни с отрицателен калориен баланс

Според изследователи от Училището по обществено здраве на Харвардския университет, Бостън, САЩ, консумацията на определени зеленчуци и плодове може да намали времето за постигане на резултати при желание за отслабване. Ябълки, ягоди, горски плодове и зеленчуци, които не съдържат нишесте, в дългосрочен план „работят“ за финеса ни.

Изследователите разглеждат данните на 13 000 американци, които давали подробна информация за консумираните от тях храни за седмица на всеки четири години. Проучването се провежда за период от 20 години.
Телесното тегло на участниците също било проследявано, но по-често – на всеки две години.
plodove esen pix

Хората, които консумирали допълнителна порция плодове като ябълки, круши, ягоди, горски плодове, отслабвали непреднамерено и без усилия – изследователите засекли, че те са по-фини средно с 400 грама в края на четиригодишен период. Далеч от тези постижения били тези, които хапвали допълнително други плодове – само 200 г, или зеленчуци – 100 г за същия период.

Изключителни били постиженията обаче на групата, които консумирали зеленчуци като карфиол, зеле, брюкселско зеле, алабаш, ряпа, репички, зелени листни зеленчуци и соя.

Допълнителни постижения са били отчетени, когато 5% от дневния калориен прием от други храни, се замени с тези плодове и зеленчуци, а не просто добави допълнителна порция от тях – плюс още 400 г за 4-те години.

От кои плодове и зеленчуци се пълнее
В САЩ често консумират плодовете и зеленчуците под формата на сокове. Основният зеленчук, който включват, са картофите. Това провокира експертите да прецизират ръководствата по здравословно хранене, които се разпространяват сред населението по държавни програми, за да могат хората да правят правилен избор на хранителни продукти, подходящи за запазване на фигурата и профилактика на затлъстяването и свързаните с него заболявания.

Резултатите от проучването са публикувани в PLoS Medicine.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории