Последни Рецепти
Последни Статии

Полезен алкохол няма

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Полезен алкохол няма, той е токсичен за клетките и редовното пиене е свързано с много повече рискове, отколкото се предполага, съобщи ДПА, цитирана от БТА.
Отдавна се знае, и е доказано от изследвания, че щастието не е в алкохола.

Алкохолът е признат за канцероген
Алкохолът най-често проваля диетата

alkohol zhena vredi

Редовното пиене на алкохол, дори и в малки количества, може да увреди черния дроб и мозъка. То увеличава също риска от възпаление на панкреаса и лигавицата на стомаха, от високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания. Продължителното прекаляване с алкохола може да предизвика рак.

Болестите, свързани с редовната консумация на алкохол, са сред най-сериозните здравни рискове, които могат да бъдат избягвани, каза Рудолф Хенке от медицинската асоциация на Северен Рейн.

Алкохолът е не само цитотоксин, но предизвиква и пристрастяване, добави Рафаел Гасман от германския център по проблемите на пристрастяването. Той препоръчва на здравите мъже да не пият повече от половин литър бира или четвърт литър дневно, а на жените – половината от това количество.

Поне два или три дена в седмицата трябва да са без никакъв алкохол.

Германците обикновено опитват за пръв път алкохол на 14 години в компанията на родител. На 16 години те вече имат право да купуват недистилиран алкохол като бира и вино и без придружител, а на 18 могат да купуват всякакъв вид алкохол.
Гасман препоръчва минималната възраст за пиене на алкохол да бъде вдигната на 18 години, както и забраните да бъдат спазвани по-скоро, а и да бъдат ограничени рекламите.

Какво е положението в България? Всеки седми българин пие твърд алкохол – ракия, водка, мастика или уиски, всеки ден. Това са 13,8% от хората между 25 и 64 г., показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории