Последни Рецепти
Последни Статии

Полезните цитрусови плодове

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Полезните цитрусови плодове
Ако попитате някого без какво не може да си представи зимата и коледните празници, кои плодове съдържат най-много витамини и какво задължително се купува когато искаме да сме здрави или на диета – това ще бъдат
Цитрусовите плодове

citrusi 1

Цитрусовите плодове са полезни за организма. В сока на портокалите се съдържа голямо количество витамин С и D. В рамките на скорошно изследване учени са установили, че цитрусовите плодове са донякъде недооценявани за ползите, които носят за човешкия организъм.
Експерти от университета в Гранада, Испания, са направили оценка на антиоксидантните свойства на портокалите, която показва, че портокалите съдържат 10 пъти повече антиоксиданти, отколкото се е смятало.
Досега са правени лабораторни изчисления на базата на фибри от плода, абсорбирани от тънкото черво. Оказва се обаче, че фибрите се абсорбират и в дебелото черво, което води до повишаване на нивата на антиоксидантите – вещества със свойството да неутрализират увреждащите клетките свободни радикали.
Портокалите и портокаловият сок активират храносмилането, укрепват имунитета и защитават клетките от окислителни процеси и стареене.
“Антиоксидантните свойства на хранителните продукти трябва да бъдат ревизирани”, казва Хосе Енарес от изследователския екип.

Трябва да се отбележи, че не се препоръчва да се дават портокали и портокалов сок на малки деца. Бременните и кърмещи майки също трябва да бъдат внимателни, за да се предпазят от възможни алергични реакции. Ентероколитът, предизвикан от хранителни протеини, е един вид алергична реакция, която, може да се развие от портокалов сок.
Оказва се, че и не трябва да се прекалява с портокали и лимони. Изследване, проведено от британски учени показва, че костната система на някои жени страда, ако приемат в големи количества цитрусови плодове. Изследването е продължило 22 години с участие на повече от 78 хиляди жени. Оказало се, че риск от развитие на възпалителни изменения на костната система се повишава средно с 40%, ако жената е любителка на цитрусите. Любопитно, но това не е наблюдавано при мъже.
Също така цитрусите може да повишат киселинността в храносмилателната система. Това важно за хора с гастрит.
Друг момент с който трябва да се внимава, това е захарта, която се съдържа в плодовете. Болни от диабет трябва да внимават с количеството плодове, което приемат.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории