Последни Рецепти
Последни Статии

Полезни храни през зимата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Днес, когато в магазините има такова изобилие от храни, не може да кажем, че зимата е трудна или еднообразна от към избор на храни. Достатъчно е да следваме правилото да знаем какво купуваме като храна, от какво е приготвена, как, къде и как е съхраняана… И да четем етикетите, когато пазаруваме.

През есенно-зимния период много хора се оплакват, че силите им намаляват. Според диетолога Сони Нараг, за повече самочувствие е необходимо да се откажем от мазната храна и захарта и да увеличим други продукти, съобщи Нюзру, позовавайки се на Зеенюз.
Този диетолог може да си навлече критика от тези, които са избрали високо мазнинно хранене с малко въглехидрати. Едно е сигурно, че ако се погледне в исторически план на хранене на народите, които живеят на места където има изразени 4 сезона, то през зимата в тяхното хранене присъстват повече готвени храни, повече греяни напитки и повече мазнини и месо. В българската традиция е коленето на прасето, свинската мас и приготвянето на месни деликатеси.
През зимата хапвайте мазни храни

Пържени яйца със зеленчуци и още от най-полезните храни през зимата

egg shuplecova
Dве яйца на закуска са добър старт за деня. Пържените яйца със зеленчуци са оптимално съчетание на белтъчини и растителни антиоксиданти.

Обикновените сладки храни е добре да бъдат заменени с енергийни блокчета със сусам и тръстикова захар. Сусамът е отличен източник на антиоксиданти, а тръстиковата захар предпазва от недостиг на желязо.
susamki med
Домашно приготвени сусамки от мед и сусам, може да се добавят още и сушени плодове или ядки

На фона на общото намаляване на силите този десерт е отлична добавка към храната. Сладкишите с канела също са подходящ десерт. Тази подправка засилва имунитета и осигурява прилив на енергия.
kanela bud
Канела – аромат на коледни празници и домашно приготвени меденки

Важно е в организма да постъпват витмин С и А, които поддържат зрението и кожата. Морковите и кайсии (през зимата сушени) са отличен източник на тези витамини.
morkovi pix 2

Ленено семе, тиквени семки и орехи
доставят достатъчно омега-3 мастни киселини, които са необходими за работата на ключови системи на организма.
semena len susam chia slynchogled pix

Всички ядки трябва да бъдат включени в храната през зимата. В кашуто например има много вит. Е, който е важен за кожата, а заради студа тя е в стрес.
yadki pix 1

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории