Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на суджука

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Празник на горнооряховския суджук
Къде: Горна Оряховица
Кога: 9 – 10 юни 2018

През 2018 г, празникът е под мотото „Горнооряховски суджук, който вкуси, той престава да се муси“

Горнооряховският суджук е първият български продукт, включен в Европейския регистър на т.нар. защитени наименования за произход и защитени географски указания. Това се случва през 2011 г.
Право да го произвеждат имат само три местни фирми.

sudzuk k

През 2018 г се провежда 12-ото издание на тържествата, посветени на кулинарния символ на града. На 9 юни бе открито от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов. Празникът е тридневен и протича с фолклорни концерти и кулинарни игри.
За празника в градската градина ще бъде показана и експозиция за историята на суджука, каза директорът на горнооряховския музей Пламен Мадемов:
“Горна Оряховица е свързана със суджука, той е един от нейните непреходни символи. Може би, суджукът обуславя нейното доста сериозно икономическо развитие през Възраждането.”

sudzhuk go 2

Организира се от Асоциацията на месопреработвателите в България, с финансовата подкрепа на Министерството на земеделието, храните и горите и ДФ „Земеделие“ и с активното участие на Община Горна Оряховица. В празника ще вземат участие фирмите „А. Р. Боби 03“, „Родопа – 96“ и „Стефанов – Иван Стефанов“, единствени в страната имащи право да произвеждат горнооряховски суджук.

sudzhuk-GO-1

Горнооряховци си тачат деликатеса: „Горнооряховци обичаме да си ядем суджука с приятели и с мерак. Суджукът се консумира само с биричка. Всеки казва, че си има тайна рецепта. Някои слагат мащерка, други слаган различни работи, всичко е въпрос на вкус и на подправки. Горнооряховският суджук трябва да отлежава на проветриво място. Суджук се пече на добре разгорена скара и с мерак и после се консумира в зависимост кой с каквото обича да разрежда – с бира или с бяло винце. Горнооряховският суджук е символ на града и той е предпочитан не случайно през десетилетия, векове. Има достатъчно хора, които го харесват и го тачат и продължават да развиват традициите му в производството и в консумацията му”.

Легендите разказват, че рецептата за суджука е донесена в Горна Оряховица от епирците или днешните албанци, които са дошли като преселници през XIV-XV век.

Има у други легенди, разказва директорът на Историческия музей в Горна Оряховица Пламен Мадемов: „Една от най-популярните легенди е свързана с Атанас Буров и чешките индустриалци, които идват тук да построят захарната фабрика, тогава най-голямата на Балканите. Чешките предприемачи са държали да бъде изградена на ново поле, където няма индустрия. Атанас Буров, нашият почетен гражданин, горнооряховец, им е обещал, че Горна Оряховица е подходяща за това. Когато идват в Горна Оряховица, за да видят, изведнъж виждат Горна Оряховица, обхваната от дим, пешаци, като някакъв Манчестър. И те му казват: Господин Буров, вие ни измамихте! Тук кипи индустрия в Горна Оряховица. Той спокойно погледнал часовника си и казал: Господа, просто моите съграждани закусват горнооряховски суджук на скара”.

„Първите писмени сведения за продукта са от далечната 1538 А през 1861 г. суджукът на горнооряховския производител и търговец е отличен с медал на международното изложение в град Торино, Италия. Регистрацията на горнооряховския суджук като защитено географско указание се основава на характеристиките на продукта, неразривно свързани с природно-климатичните условия в Горна Оряховица, специфичния метод на производство , предаван чрез знанията и уменията на местните майстори колбасари и на добрата репутация на продукта, поддържана на пазара в течение на много години”.

Само три фирми от Горна Оряховица имат право да произвеждат суджука, носещ името на града. Деликатесът е добре познат и зад граница, обясни Иван Стефанов, управител на една от фирмите производителки: „Нашите продукти се изследват в Германия в лаборатории и отговарят на всички показатели, които сме посочили в самата документация за изготвяне на горнооряховския суджук. Кои са продуктите, от които се прави този деликатес? Основно е говеждото месо 100 % и натурални подправки. В него няма никакви стабилизатори, няма Е-та, за които напоследък се твърде много се говори. Една основна подправка за зреенето на продукта е българската захар, която ползваме, и българската селитра. При изсушаването на продукта от 100 килограма месо получаваме 50 килограма готов продукт, където влагата е много малко, водното съдържание е много ниско. Къде ядат горнооряховски суджук? Изнасяме за доста европейски страни. Много изнасяме за Германия, за Холандия, за Дания, Англия”.

Горнооряховският суджук означава вековна традиция в световен мащаб. През 2014 година в града си направиха и музей на суджука, на сурово-пушения деликатес, който се приготвя само от говеждо месо.

Използвана и публикация на БНР

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории