Последни Рецепти
Последни Статии

Никой не е по-голям от хляба

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Празник на хляба
Къде: село Ресен, Велико Търново
Кога: 7 юли 2018 г.

На 7 юли 2018г. в село Ресен се състоя празник на хляба под надслов: „Никой не е по-голям от хляба“. Проявата е организирана за шеста поредна година от кметството на селото и Народно читалище „Народна просвета 1874“.

praznik na hlyaba resen 1

По време на празника всеки ще може да опита вкусните ресенски мекици , вареното сладко жито за здраве и булгур
Хляб наричат за здраве,благоденствие и благословение, с хляб и сол се посрещат скъпи гости.
Празникът на хляба ще е с конкурсен характер в две категории : кулинарна и народно творчество, като задължително участниците се представят и в кулинарната, и във фолклорната категория.
В „кулинарната категория” може да се включат с домашно приготвени обредни хлябове, като аранжировката на масата е по ваш избор, а в категорията – „народно творчество” колективите на участниците могат да се представят с обичаи, с песни или с танци.
Село Ресен е голямо село близо до Велико Търново. Има 2 300 жители, а хлябът е основният ни поминък и затова се организира този празник под мотото: “Никой не е по-голям от хляба. Ресен разполага с 36 000 дка. земеделска земя и 70% от нея се сее със жито. Работят 3 земеделски кооперации и хлебозавод, който предлага продукцията си голям район, известен е като „ресенски хляб“

praznik na hlyaba resen
Ако някой иска да се включи като участник, може да заяви своето желание на имейл: narodna_prosveta@mail.bg или GSM; 0885 277 869.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории