Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на кестените в Брежани

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Какво: Празник на кестените в Брежани
Къде: с. Брежани, Симитли
Кога: 20 октомври 2017 г.
Празник на кестените в Брежани 3
По традиция в ранна есен, когато узреят кестените, Брежани се готви за своя празник – преклонение пред даровете на природата и земята, пред най-вкусните кестени, които растат в подножието на Пирин.
„Традициите трябва да се подкрепят, както и начинанията, като това в Брежани, което цели кестените да се превърнат в препитание на местното население”, категоричен е кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

Празник на кестените в Брежани

По традиция за празника местните хора посрещнаха стотици гости – ценители както на кестените, така и на кулинарните изкушения, приготвени от тях. На кулинарната изложба, подредена на дълга трапеза, вниманието привличат традиционни ястия, на които и кестенът придава неповторим вкус. Сред ястията с кестени имаше домашни баници, питки, сладкиши.
Кестените стават за всичко – неслучайно някои ги наричат горски хляб, а бабините рецепти, в които те присъстват, не са забравени.

Празник на кестените в Брежани 2

„От тях се прави супа, слагат се и в готвени ястия, обяснява опитните майсторки в кухнята. Приготвя се тиквеник – с тиква, орехи и кестени, баклава – с орехи, трохички от хляб и кестени, става идеална работа, лангиди със сирене и кестени по рецепти от нашите стари баби“.
Брежанци са горди със своята история и традиции. Те помнят, че навремето тук имало много кестенови гори.

Празник на кестените в Брежани 1

Събитието се организира съвместно с Югозападно държавно предприятие, като се цели да се формира ясна концепция за развитие на кестеновите гори в Пирин с техните екосистемни, икономически и социални функции.

Снимки: БНР, Благоевград

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized