Празник на кестените в Брежани
Добави към моето меню
Какво: Празник на кестените в Брежани
Къде: с. Брежани, Симитли
Кога: 20 октомври 2018 г.
През 2018, във втория уикенд на октомври ще се проведе деветото издание на празника.
Празникът на брежанския кестен събра стотици почитатели на вкусния плод от България, Македония и Гърция в бившето миньорско село. На кулинарната изложба бяха представени десетки ястия, приготвени по стари рецепти.
Пременени в празнични народни носии , домакините от селото бяха подредили огромна трапеза с баници, питки, десерти и основни ястия, в които присъства брежанският кестен с уникален вкус.
По традиция в ранна есен, когато узреят кестените, Брежани се готви за своя празник – преклонение пред даровете на природата и земята, пред най-вкусните кестени, които растат в подножието на Пирин.
„Традициите трябва да се подкрепят, както и начинанията, като това в Брежани, което цели кестените да се превърнат в препитание на местното население”, категоричен е кметът на община Симитли Апостол Апостолов.
По традиция за празника местните хора посрещнаха стотици гости – ценители както на кестените, така и на кулинарните изкушения, приготвени от тях. На кулинарната изложба, подредена на дълга трапеза, вниманието привличат традиционни ястия, на които и кестенът придава неповторим вкус. Сред ястията с кестени имаше домашни баници, питки, сладкиши.
Кестените стават за всичко – неслучайно някои ги наричат горски хляб, а бабините рецепти, в които те присъстват, не са забравени.
„От тях се прави супа, слагат се и в готвени ястия, обяснява опитните майсторки в кухнята. Приготвя се тиквеник – с тиква, орехи и кестени, баклава – с орехи, трохички от хляб и кестени, става идеална работа, лангиди със сирене и кестени по рецепти от нашите стари баби“.
Брежанци са горди със своята история и традиции. Те помнят, че навремето тук имало много кестенови гори.
Събитието се организира съвместно с Югозападно държавно предприятие, като се цели да се формира ясна концепция за развитие на кестеновите гори в Пирин с техните екосистемни, икономически и социални функции.
През 2016 г. сдружение „Хора и традиции” направи редица стъпки за сертифицирането на брежанския кестен като уникален български продукт с географско означение от ЕК, като го представи в Брюксел на конференция. Организацията беше поканена на световно изложение в Торино, Италия, където почерпи опит от цял свят за опазването на уникалните храни и традиции в кулинарията. Предстои среща за създаването на семенна база с брежански кестени – предпоставка за съхраняването на този вкусен, уникален български продукт с хилядолетна история.
Снимки: БНР, Благоевград