Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на лавандулата в Карлово

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Празник на лавандулата
Къде: Карлово
Кога: 22-24 юни 2018

lavender-flowers pix

Проявите стартират с детско шоу, а на централния площад ще бъдат разположени сергии на производители на лавандулови продукти.
На 23 юни,ден преди Еньовден, в Туристическия комплекс „Старинно Карлово“ се организира обредно бране на билки и ритуално бе дадено началото на жътвата на ароматната синя трева.
Гостите могат да видят как се дестилира лавандулово масло в старинни съдове и да опитат продукти с лавандула.
Гостите могат да дегустират продукти от лавандула и роза. Интерес за посетителите представлява и демонстрацията на извличане на лавандулово масло. Лавандулово шествие с гайдари пък ще пренесе празника на площада в центъра на града, където е подготвена богата програма с автентични песни, танци и фолклорни обичаи.

lavandula-karlovo
Ще можете да се срещнете с с царица Роза и Лавандуловата фея. Това е празник, който има дълбоки корени свързани с вярванията в чудодейната лековита и любовна сила на билките, в животворната сила на водата и обреди към култа на слънцето.

В двора на Патева къща самодейци ще пресъздадат ритуала „Еньова буля“ и обичая „Жътва на Лавандула“. Минете за здраве през Еньовденският венец и си вземете китка за късмет и берекет.
Това е възможност да опитате обредни питки с мълчана вода, продукти от роза и лавандула, да дегустирате чай от лавандула, гюлова ракия и ликьор.

Лавандула – аромат на лятото
Рецепти с лавандула

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории