Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на плодородието в Шабла

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Празник на плодородието
Къде: Шабла
Кога: 15 септември 2018

praznik na plodorodieto shabla

Празникът на плодородието се организира за шеста поредна година и цели приемственост в положената традиция да показваме даровете на природата и грижовността на стопаните.
Ежегодно празникът се организира в първия неработен ден след Кръстовден.

praznik na plodorodieto shabla 1

Градинарите в Шабла полагат грижи да отгледат най-едрите плодове и зеленчуци за Празника на плодородието. Общината вече обяви надпреварата за най-тежката диня, чепка грозде, тиква, картоф, домат. Стопаните ще си оспорват кой е най-голям майстор и в отглеждането на капия, патладжани, моркови, лук. Даровете на природата ще бъдат претеглени на кантар веднага след Кръстовден – началото на сеитбата и гроздобера, в шестото издание на Празника на плодородието.

По утвърдената традиция и тази година организаторите от община Шабла ще дадат възможност на всички местни и гостуващи ни производители да подредят свои щандове, а на самодейните колективи да участват в културната програма.
Събитието е с конкурсен характер и наградите ще бъдат поделени в няколко категории: най-едри зеленчуци (лук, морков, тиква, диня, грозде, картоф, домат, капия и др.); най-добре аранжиран щанд; най-богат щанд; най-вкусни местни и национални ястия; най-характерен обреден хляб.

praznik na plodorodieto shabla 2

Специално жури, под председателството на Ути Бъчваров, ще отличи победителите, а община Шабла ще връчи парични награди и грамоти.
В края на празника всички ще могат да опитат от вкусно приготвените ястия от Ути и от гостуващ майстор-кулинар от Република Полша.
Празникът ще приключи с концерт на оркестър „Канарите“ в Градския парк.

praznik na plodorodieto shabla 3

Покани за участие са отправени до всички кметства, читалища, производители, земеделски кооперации, пчелари, животновъди, рибари, както и общините на област Добрич и близките региони. Наши гости ще бъдат и представители на побратимена на Шабла община Терешин. Желанието за участие трябва да бъде потвърдено до 31 август.
Тази година, преди началото на Празника на плодородието, в Градския парк за първи път ще бъде организирана изложба-базар на декоративни птици и животни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории