Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на захарната метла и маджуна

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Празник на захарната метла и маджуна
Къде: село Стрелец, В Търновско
Кога: 21 октомври 2017 г.

praznik na zaharnata metla v strelec

На 21 октомври, събота Стрелец отново ще бъде домакин на четвъртото издание на Празник на захарната метла и маджуна. Организатори на празника са Кметството в селото, настоятелството на НЧ „Заря – 1900“ и Клуба на пенсионера „Нов век”.

Идеята на организаторите е да се издирят, съхранят и популяризират фолклорните традиции и обичаи в Горнооряховски регион и да се възроди традицията за производството на маджун в селото.
Гостите на празника ще имат възможността да разберат как се приготвя маджун и да опитат от него.
В празничната програма ще вземат участие състави и индивидуални изпълнители, представящи народното и песенното творчество в цялото му многообразие. Със свои изпълнения ще се представят фолклорни изпълнители от общините Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Павликени, Главиница.
Празникът на захарната метла ще започне от 10.00 часа в центъра на селото.
Отглеждането на захарна метла в Стрелец датира още от основаването на селото през ХVІІІ в. Климатът, наподобяващ този на Арбанашкото плато, е изключително благоприятен за виреенето на растението.

madzun

Някога хората са се събирали в специални помещения, за да извлекат соковете на захарната метла и да ги превърнат в маджун, който в други части на страната се нарича петмез. По време на турското робство, преди появата на захарната метла, маджунът се е правел от дини и пъпеши.
С разпространението на метлата обаче, тя става абсолютно предпочитана заради високата захарност. Процесът по направата на маджун е бавен и отнема няколко месеца. Започва още със засяването на семената през пролетта и приключва през есента.

madzun 2

Метлата трябва да се окопава редовно, а при нужда и да се разрежда. Отглеждането й наподобява това на царевицата, с тази разлика, че захарната метла е по-устойчива на суша.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории