Последни Рецепти
Последни Статии

Преображение

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Православната църква чества на 6 август Преображение Господне.

На Преображение Господне имен ден празнуват Сотир и Спас, както и всички, чието име е свързано с името на Иисус Христос – Христина, Християн, Християна, Христо и т.н, както и всички имена, отразяващи славата Господна, като Сияна (Божествено сияние), Светлин и Светла.

preobrazhenie gospodne 1

За всички вярващи християни и до днес Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда.
Началото на празника е в първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици.
За да увери своите ученици, че наистина е Божият син и Спасител, Исус се преобразил пред тях и им показал славата си. Той взел със себе си Петър, Яков и Йоан и заедно се изкачили на Таворската планина. Като пристигнали на мястото, Христос започнал да се моли на няколко крачки пред апостолите и изведнъж се преобразил – лицето му светнало като слънце, а дрехите му станали бели като сняг. До него от двете му страни застанали старозаветните пророци Мойсей и Илия, които разговаряли с него. Обгърнати в светъл облак, учениците чули гласа на Бог, който посочил Исус за свой син, с което разкрил неговата божествена слава. Господ заръчал на своите ученици да не разказват за това видение докато не възкръсне от мъртвите.
Това събитие имало за цел да подготви апостолите за приближаващите събития и доброволните Христови страдания, както и да укрепи вярата им.

preobrazhenie manastir vt
Преображенски Манастир Св. Преображение Господне Край Велико Търново

Празникът се отбелязва в края на християнската църковна година (тя започва на 1 септември

На този ден в Светата Литургия на православните храмове се прибавя специален Тропар (молитвено песнопение) със старославянското название “Начатки овощей”, а в Българската православна църква – “Освещаване на гроздето”.

grozde belo pix

Според народния календар днес настъпва и трайно преобразяване в природата.
Преображение е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата.

На Преображение вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба. От 1 до 15 август е Богородичнич пост.

Тъй като, според старото летоброене, Преображение е било на 19 август, предците ни казват, че от този ден “лятото се пречупва” и времето се преобръща – върви към есента и студа, дните и нощите застудяват, водите в изворите и реките изстиват и вече не са за къпане.

Вярва се, че в нощта срещу Преображение в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. И ако някой види това, се сбъдва всичко, което си пожелае.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории