Рецепта за справяне с пролетната умора
Добави към моето меню
Спи ни се, чувстваме се непрекъснато уморени, не можем да се концентрираме, раздразнителни сме, скептични сме. Ако имате ли подобни симптоми, то вероятно сте жертва на пролетната умора, която е характерна за периода март-април.
Рецепта за справяне с пролетната умора
Вариант за закуска
Шепа житни кълнове
2 с.л. овесени ядки
1 ч.л. мед
1 ч.л. сусамов тахан
1 ч.л. пчелен прашец
Приготвяне:
Продуктите се смесват и се оставя за около 30 мин. Хапва се като закуска или самостоятелно хранене през деня
Пчелен цветен прашец
Източник е белтъчини, въглехидрати, витамини, ензими, микроелементи. Влияе благоприятно върху дейността на стомашно-чревния тракт и жлезите с вътрешна секреция. За да се усвои като храна трябва да претърпи млечно-кисела ферментация. Препоръчва се да се приема по 1 ч.л. от дете и по 1 с.л. от възрастен през пролетта и есента заедно с кисело мляко.
И още
Ако в менюто през пролетта се включат зелени храни, богати на хлорофил – през февруари различни кълнове, през март – първата коприва, спанак, зелен лук и чесън, зелени салати – организмът ще бъде по-силен.
Използвайте кореноплоди – моркови, червено цвекло, ряпа, гулия, целина за приготвяне на салата и на смутитата, като комбинирате с ябълки, портокали, грейпфрут.