Последни Рецепти
Последни Статии

Спелта

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Спелта (Triticum spelta), в България наричана още шпелта и динкел, e вид древна пшеница. Спелтата генетично възниква (първоначално) преди 9 500 години в Близкия изток, като предхожда с малко появата на хлебната пшеница. Била е основна храна в части на Близкия изток и Европа от Бронзовата епоха до средата на 20-ти век, след което напълно е изместена от хлебната пшеница

spelta

Днес се възприема като здравословна храна, тъй като има по-висок процент на протеини от пшеницата, както и голямо количество влакнини, минерали и витамини. Има почти 2 пъти повече витамин А и витамини от група B, мазнини, фосфор и белтъчини.

Съдържа глутен, при това в големи количества, но той е различен от този в обикновената пшеница, както като съотношение на глиадин и глутенин, така и като матрица на протеините, която е по-лесно разтворима във вода и съответно по-лесно усвоима от храносмилателната система

Като култура Triticum spelta не подлежи на наторяване – добивът не се увеличава при добавяне на естествени или изкуствени торове; не поглъща тежки метали, дори и в по-замърсени почви и райони и не се излющва.

Една филия пълнозърнест хляб от спелта съдържа около 38 г брашно. Това количество предоставя на организма 2,5 г фибри или 7% от Ориентировъчния дневен прием (ОДП) за мъже и 9% от ОДП за жени. Хранителен режим, богат на фибри от пълнозърнести храни значително улеснява контрола над холестерола и понижава риска от сърдечносъдови заболявания и хипертонията. Пълнозърнестото брашно от спелта има и ниско мазнинно съдържание – само 1,26 г ненаситени мазнини и 0 г наситени.

Спелтата е и отличен източник на цинк. Една средна филия съдържат 1,3 мг цинк или 11,7% от ОДП за минерала за мъже и 16% за жени. Адекватният прием на цинк е ключов за поддържането на здрава нервна система, а дефицитът му се сочи за катализатор на неврологични проблеми, понижен паметов капацитет и дори синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието.

Витамин от групата В – ниацин, известен още като В3 е необходим за добрата функция на нервната система. 38г пълнозърнесто спелтово брашно съдържат 3,2 мг ниацин или 23% от ОДП за жени и 20% за мъже.

Високият прием на рибофлавин – витамин В2, в комбинация с ниацина помага в защитата от катаракта. Една филия съдържа 0,87 мг рибофлавин, което е внушително количество: 72% от ОДП за мъже и 79% от ОДП за жени. Споменатият вече цинк също има важна роля в забавянето на макулната дегенерация.

Какво се приготвя от спелта:
Може да се използва за покълване, за приготвяне на здравословно брашно от покълнали семена, едро смляно брашно както и булгур към хляб, на паста, на мюсли (в смес с овес и ръж), на домашни бисквити, джин (Холандия), бира (Бавария), водка (Полша).

Как се консумира спелта?
Брашното, получено от спелта, е фино, а приготвените с него хляб, бисквити и макаронени изделия имат много приятен вкус. Хлябът, приготвен от брашно от спелта. Сварената спелта може да замести ориза и картофите. От спелта могат да се приготвят и макаронени изделия, мюсли. Накиснати за 8-12 часа, зърната могат да се консумират с кисело мляко или да бъдат прибавени към салати.

recepti spelta
Рецепти със спелта

Римски хляб или хляб от спелта
Римски хляб или хляб от спелта
Не се надига много при изпичането, но това е нормално – както при всички тъмни брашна. Хлябът е засищащ, питателен и полезен

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории