Рецепти за Тодоровден
Добави към моето меню
Свети Тодор съблича девет кожуха и на бял кон отива при Бога да измоли лято
Тодоровден, се празнува винаги в първата събота на Великденските пости след Сирни Заговезни.
Почитането на християнския светец Тодор от българите исторически датира още от ранното средновековие, като обединява култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон
На Тодоровден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче” или „копито”, на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки.
Обредната трапеза за празника е постна и включва пита с мая, леща, супа от гъби, варена царевица.
Традиции за Тодоровден
Сутринта стопанките месят две погачи: св. Петка и св. Тудур; прекаждат ги, прекаждат също и вино и ги раздават по къщите. Хлябът (колач), наречен на св. Тодор, е начупен предварително на парчета и когато дават от него, стопанките процвилват като кобили и ритат. От този хляб се слага и в зоба на конете, за да са здрави и плодовити. Когато получат от питата и виното, съседите и близките благославят конете.
По-късно сутринта всички излизат извън селото, на равно място и там ергените се надбягват с конете си (кушия). Спечелилият кушията кон се окичва с венци, всички го съпровождат до дома му, а там го посреща мома с бяло котле, пълно с прясна вода и малко вино и му дава да пие. Вечерта в дома на победителя ерген се събират всички, черпят се и играят хоро.
Подбрахме няколко рецепти в които основният продукт е царевица или леща. Те са изцяло в традицията на българската кулинарна традиция, но са в един съвременен прочит. Не всичките са постни.
Тодоровден е в първата събота след Сирни Заговезни и е времето на Великденските пости.
Салата от печени чушки и царевица
Леща със спанак
Една малко нетрадиционна, но вкусна, лесна и подходяща за пролетта и постите рецепта. Идеята за зеленийки в лещата много ми допадна. Може да добавите лобода и лапад или коприва, вместо спанак
Солен пай с царевица
През пролетта рецептите, които приготвяме и изглеждат по-свежи и с повече настроение
Крем-царевица със сметана и лют пипер
Топлата царевица може да сервирате като гарнитура или вкусно предястие.
Най-вкусната салата с царевица и заквасена сметана
Плоска бъркана питка с царевично брашно
Вкусна и полезна
Наложена баница с царевично брашно
Опитайте баница с царевичен грис или брашно – получава се страхотен вкус