Последни Рецепти
Последни Статии

Ряпата – полезна и вкусна

Добавено в Здравословно хранене, Зеленчуци

Добави към моето меню

Ряпата е зеленчук, който вирее добре в нашите градини.
Един от детските ми спомени как в градината в издълбан трап до къщата с капак се редяха в късна есен глави цвекло (захарно и червено), гулия (земна ябълка), моркови (криви, малки, но много сочни) и ряпа – бяла, черна и червена. А в мазата в кофи с пясък стръкове праз лук. През зимата баба готвеше много супи и чорби все с продукти от градината – правеше ароматна картофена чорба от няколко картофа, морков и като добави сушени чушки. Или като сготви боб – на обед ще го поднесе като чорба, а вечерта ще го запържи и към него ще има стъргана салата – от този трап се вадеха моркови, ряпа и като се настържат се овкусяваха с малко олио и оцет. Ето тази стъргана салата за мен години по-късно си остава най-вкусната салата в студените дни.

repa 1
Салата от ряпа и моркови

От тогава знам, че черната ряпа е най-лята, а бялата – по-сладка. И имаше една проверена рецепта за лечение на кашлица с ряпа.

repa ch
Лекарство за кашлица от черна ряпа и мед. Целебните свойства на ряпата и меда се допълват и дори усилват въздействието си

По-късно в града се научих да купувам ряпа. Както и един нова сорт – дълга бяла ряпа Дайкон. И все на салата стъргана. С моркови, понякога с цвекло, с ябълка…

Интересно е, че ряпата е една от древните култури използвани в Европа. Ряпата произхожда от Средна Азия и се отглежда като зеленчукова култура отпреди 4 000 години в Китай, Япония, Египет, Гърция и Рим. Има писмени свидетелства, че е влизала в храненето на древните римляни. Римският философ Плиний Стари, смятал ряпата за една от най-важните храни на своето време Отглежда се лесно и може да се съхранява през зимата, тези й качества са й осигурявали присъствие в храненето и на северните народи.

Рецепти с ряпа

repa pix
Ряпата е и полезна.
– Съдържа органични киселини, въглехидрати, флавоноиди, протеини и стероли
– Ряпата е богата на витамин С, който е отговорен за целостта на стените на кръвоносните съдове, както и за подобряването на процеса на храносмилане.

– Има противовъзпалителни, антисептични и диуретични свойства, които помагат при инфекции и за укрепване на защитната бариера на организма.
– Сокът от ряпа се прилага като успокоително средство, способно да нормализира процесите на централната нервна система.
– Варената ряпа е полезна за поставяне на компрес върху болни места на тялото.
– Помага за нормализиране на сърдечно-съдовите функции, да се успокои сърцето, както и за укрепване на имунната система на човека.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории