Последни Рецепти
Последни Статии

Рибата намалява риска от депресия

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Рибата намалява риска от депресия

Хранене при депресия
Изследване на учени от Университета в Мелбърн показва, че Най-рядко случаи на депресия са наблюдавани при жени, които се хранят балансирано и основните продукти в тяхното меню са плодове, салати, риба, орехи, мляко и червено вино.
Съгласно ново изследване на учени от Китай, хората, които включват в храненето си риба повече от два пъти в седмицата са по-малко застрашени от депресия, твърдят китайски учени.

riba2

Мъже, които редовно се хранят с риба, риска от депресия с 20% При жените този процент е 16.
Изследователите предполагат, че омега-3 мастните киселини в рибата могат да променят структурата на мозъчни мембрани. Те могат също да променят активността на невротрансмитерите (химическите посредници), допамин и серотонин (познат още и кат хормон на щастието), за които се смята, че са отговорни за чувството на депресия.
Висококачествените протеини, витамини и минерали, които се съдържат в рибата, могат да помогнат срещу потиснатостта.

Включване в храненето на риба осигурява балансирана и питателна храна е доказано научно. И изследванията продължават затова как с храната и промяна на някои навици може да се избегнат депресивнисъстояния.
Яденето на много риба осигурява здравословна и питателна храна и това е отдавна доказано. Учените продължават изследванията си в областта.

Депресията засяга приблизително 350 милиона души по света, като се очаква тя да стане втората водеща причина за лошо здраве от 2020 г., съгласно данни на Световната здравна организация. Диета е призната като играеща важна роля в риска от развитие на депресия. Болестта може да се предотврати с редовна консумация на плодове, зеленчуци, риба и пълнозърнести храни.
Средиземноморска диета помага при депресия

Източник: http://www.livescience.com/52143-eating-fish-depression-risk.html

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории