Салата “Ропотамо”
Добави към моето меню
Салата “Ропотамо”
Рецепта споделена от Ümmü Neshet Idriz
Това е рецепта, проверена от времето за приготвяне на зимнина, която може да спаси някоя ситуация, когато нямам време да сготвим
Ропотамо може да се приготвя и с риба скумрия и тогава си е цяло леко хапване
Продукти за 1 доза
излизат около 10 големи буркана
1 кг стар фасул (предварително сварен)
2 и 1/2 кг домати (смлени и изварени-аз използвах два компотени буркана предварително изварени и подготвени за целта)
2 и 1/2 кг чушки (опукани и обелени)
1кг моркови (предварително сварени)
1 буркан кисели краставички
1 буркан грах
За маринатата
1/2 л олио
1 ч.ч. оцет
сол на вкус (опитайте сместа и тогава добавете)
1/2 к.ч. захар
Подправки – дафинов лист; черен пипер.
Оцетът и солта е по-добре да добавите на вкус
Рецепта за салата „Ропотамо“
• Слага се маринатата да заври, след което се добавят доматите за около 5-6 мин, после нарязаните по желание чушки и така с интервал от по 5 мин. се добавят последователно боба, морковите, граха.
• Най-накрая се слагат киселите краставички за 1-2 мин.
• Салатата се сваля от огъня, пълнят се бурканите и се стерилизират около 20 мин.
Идея: Тази година пробвах нещо ново, поне за мен- разтворих 2 с.л. пшенично нишесте в много малко вода и го сложих заедно с краставичките, доматите имат по-гладък вид.