Последни Рецепти
Последни Статии

Скала на Сковил

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Скала на Сковил
Всеки знае, че чушките са люти, но знаете ли, че те си имат своя собствена скала за лютивост?
Да, и това е т.н.Скала на Сковил. Тя измерва степента на лютивост на различни чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсацин.
За тази история ни помага да научим търсачката Google, която отбеляза на 22 януари 2016 г. 151-та годишнина от рождението на американския аптекар и химик Уилбър Сковил.

skovil

Единицата, в която се измерва това количество е SHU (Scoville Heat Unit).
Измерване лютивостта на чушките
Най-ниската стойност на скалата е нула – това е стандартната чушка. Скалата свършва на 1,000,000 единици на Сковил – единствената чушка, която отговаря на тази стойност е „bhut jolokia pepper“ от Индия. Тя е толкова силна, че индийската полиция я слага в гранати, за да спира тълпи и да се бори с терористи.
Самата лютивост се определя въз основа на нивото, на което лютивостта може да се усети. Нула означава, че вие не можете да усетите лютивост. 1,000,000 очевидно означава, че вероятно няма да успеете да издържите на тази лютивост.

Полезните чушки

Каролайна рийпър

В британските супермаркети през юли 2016 г. бяха пуснати най-лютите чушки в света от сорта “Каролайна рийпър“, съобщава в. “Метро”. Купувачите бяха посъветвани да носят ръкавици, когато се докосват до новия продукт, който официално е признат от Книгата на Гинес за най-лютия в света. Специалистите изтъкват, че въпреки експлозивната му пиперливост, сортът имал забележителни вкусови качества.

Тези чушки са с индекс 1,5 милиона по скалата на Сковил за степента на лютивост. Някои от тях достигнали дори до отметката 2.2 милиона, което се равнява на боен лютив спрей, използван от военните.

Суперлютите чушки се отглеждат в Англия от италианеца Салваторе Дженовезе във фермата му в Бедфоршър.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории