Последни Рецепти
Последни Статии

Шарено котле – кулинарната традиция на етносите

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Шарено котле – кулинарната традиция на етносите
Къде: Бургас, Кв. Меден рудник
Кога: 9 юни 2019 г.

С много музика, танци и кулинарни изкушения на 9 юни 2019 г., деня на приятелството, бе открито Шестото издание на фестивала „Шарено котле“.
Идеята на празника е представители на по-големите етнически общности в Бургас да се представят с традиционния си фолклор, характерни ястия, предмети от бита и занаяти. На кулинарния базар можеха да се видят над 50 ястия от Русия, Полша, Турция и България.

“От руска страна представяме пирожки, чебореци, торта “Медови”. А от кавказко-грузинската кухня имаме патладжан с орехи и шафранови сосове, чепури, които са интерпретация на нашата баница. Представяме и грузински вина.”

“Ние представяме една от най-богатите кухни в света – турската. Имаме различни сладки, баклави, саралии, сиропирани сладкиши, турски пилаф.”

shareno kotle burgas

Първото издание на фестивала на етносите е през юни 2012 г. Бургаското читалище „ Св. св. Кирил и Методий 1985 ” продължава да развиват идеята.
Така и поредното издание на „Шарено котле” събира хора от различни националности, живеещи в бургаския край.

На открита сцена пред множеството се изявят певци и танцьори от различни националности и възрасти.

Кулинарните изкушения също са предвидени в програмата на фестивалния ден. На вкусния базар могат да се опитат типични български, арменски, еврейски, полски, гръцки, руски и турски сладки и солени специалитети.
Всеки ще може да опита и да се наслади на невероятните вкусове. От руските блини, през арменския аганч, еврейските тишпищи, уникалната турска баклава до полските фаворки, гръцкият локумадес и нашенските баници и погачи.

shareno kotle burgas 1
щамд на руската общност – блини, пирог с вишни, пирожки с различен пълнеж, ватрушки с извара, фаворки с мая, каша от елда с гъби, вареники с картофи и много други вкусотии.

shareno kotle burgas 2
щанд на турската общност – отрупан с баклава, сиропирани розички, саралия, баклава с локум, шекерпаре (сиропирани турски сладки), халва с брашно и орехи, сватбена пита. Всичко това можеше да се преглътне само с шербет!

shareno kotle burgas 3
щанд на еврейската общност

Майстори на традиционни занаяти демонстрират изкуството си в няколко арт работилници.

снимки: http://www.agora-bg.org от първото издание през 2012 г.

Проведен през 201 г. няма данни за 2018 г.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории