Последни Рецепти
Последни Статии

Сирене

Добавено в Здравословно хранене, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Яжте сирене за силен имунитет, за здрави кости и зъби
Сиренето е здравословна, вкусна и полезна храна, ако е качествено.
За съжаление, често в магазина не знаем какво сирене купуваме. Ако имаме възможност и прясно мляко може да приготвяме домашно сирене, краве, козе или овче.

Кое сирене е качествено? Това, което е добре узряло (на някои марки сирена пише колко време е зряло), за получаването му са използвани качествени суровини, млякото е пастьоризирано, за да се избегне пренасянето на инфекциозни причинители като листерия, салмонела, бруцела, бактерии на Кох (Mycobacteriuм tuberculosis). Сиренето да е произведено по утвърдени технологични стандарти, без допълнителните примеси като мазнини, оцветители и овкусители (затова има разделение на млечните щандове на продукти с мляко и такива, които са например с добавка на палмово масло, тебешир и др.)

Стандарт по БДС от 2010 г. за сиренето
– По БДС се произвежда краве, овче сирене и смес, козе и биволско сирене;
– Съдържа по-малко сол;
– Зреене: краве сирене 45 дни, овче, козе, биволско, смес 60 дни;
– Без консерванти, стабилизатори и емулгатори;
– Сиренето трябва да е правоъгълно или квадратно на вид, да е умерено твърдо и еластично при рязане

Сиренето е уникална храна. Има дискусии доколко белтъците на млякото и млечните продукти като хранителни продукти са са предназначени за човешкия организъм, има за и против. Мляко и млечни продукти човек консумира от хилядолетия. Предполага се, че човек консумира сирене повече от 8 000 години. Време достатъчно, за да настъпят в тялото ни генетични промени за усвояване на млечен белтък. При някои хора се проявяват симптомите на алергия (имунологична реакция) към белтъка на кравето мляко (АБКМ). Лечението е с хидролизирани млека при кърмачетата на изкуствено хранене и елиминиране на кравето мляко от диетата на майката при кърмените бебета. Реалната честота на АБКМ се оценява на 2-3%.

domashno sirene
домашно сирене
Как се прави домашно сирене

Бялото саламурено сирене е традиционна храна за българина. Препоръчва се за здрави зъби и кости и действително ги укрепва. Нещо повече, сиренето се препоръчва и като задължителна храна в менюто при остеопороза и рахит, при които има дефицит на калций. Саламурено сирене и извара осигуряват необходимите елементи калций, фосфор, витамин D, полезни аминокиселини и са едни от най-полезните при бременност хранителни продукти за развиващия се плод.
Сирене се препоръчва при стомашно-чревни разстройства. Съставът му не би затормозил раздразнената храносмилателна система, тъй като то е лесно смилаемо и усвоимо. Също така сиренето подобрява храносмилането, стимулира отделянето на стомашен сок и увеличава апетита.

Сирене се препоръчва при гадене, повръщане и диария, както и при затегнат стомах и при наличие на гнилостни процеси в червата. То е подходящо при заболявания на жлъчката, черния дроб, гастрит и ентероколит.

koze sirene domashno
козе сирене домашно

koze sirene
домашно козе сирене и извара

Друга полза на сиренето за здравето, е, че то подобрява защитните сили на организма. От финландско проучване става ясно, че наличието в сиренето на полезни бактерии – пробиотици, са фактор за корекция на механизмите, водещи до имуностареенето, появяващ се с остаряването. С други думи, ако искате да сте здрави в напреднала възраст не се отказвайте от ежедневната консумация на сирене!
При процеса, познат като имуностареене се наблюдава намаляване на способността на организма да се справя с обезвреждането на ракови клетки и други вредни частици. Наблюдава се склонност към инфекциозни заболявания, наличие на хронични болести и неспособност на организма да се справи с раковите клетки и съответно развитие на туморни формации.
При ежедневна консумация на сирене от възрастни между 72 и 104 години финландските учени отбелязват значително подобряване на имунитета. Това се постига с малката промяна в храненто на възрастните да хапват всеки ден за закуска и парче сирене (извара или кашкавал).
От кръвните изследвания се отчита подобряване на вродения и придобития имунитет, активиране на NK кръвни клетки (клетки “убийци”) и повишаване на тяхната фагоцитна активност

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории