Последни Рецепти
Последни Статии

Яжте сирене – намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Известно е, че „една ябълка на ден държи доктора далеч от мен”. Съдейки по резултатите от китайско изследване, можем да перифразираме популярната поговорка така: “Парче сирене на ден държи кардиолога далеч от мен”, пише в. “Дейли експрес”, предаде БТА.

sirene krave 450
Най-традиционния продукт в нашата кухня – бяло саламурено сирене – вкусно и полезно, ако е направен добре Парче сирене на ден държи кардиолога далеч от мен

Авторите на проучването от университета на Суджоу са установили, че хапването на сирене намалява риска от сърдечносъдови заболявания с 14%. В тестове с доброволци китайските специалисти са отбелязали най-отчетливо понижение на риска сред изследвани лица, които консумирали около 40 грама от млечния продукт дневно.

Въпреки че е с високо съдържание на наситени мазнини, консумирането на сирене в големи количества е безопасно и дори има предимства.

sirena oleg

Всички сирена са богати на витамини, минерали и протеини, които осигуряват защита срещу сърдечносъдови болести. И въпреки че изобилстват от мазнини, по-малка част от тях се усвоява от тялото благодарение на повишеното съдържание на калций.

Авторите на настоящото изследване, публикувано в сп. “European Journal of Nutrition”, припомнят, че според предишни проучвания сиренето повишава нивата на т.нар. “добър” холестерол и намалява тези на “лошия”, и освен това съдържа киселина, която предпазва от запушване на артериите.

Диетолозите напомнят, че въпреки наличието на полезни вещества в продукта, той не се препоръчва за хора с наднормено тегло или с високо кръвно налягане заради повишеното съдържание на сол. Експертите предлагат като алтернатива нискомаслените прясно и кисело мляко.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории