Сладкиш с ябълки, орехи и стафиди : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Сладкиш с ябълки, орехи и стафиди

Добавено в Сладкиши

Добави към моето меню

Ябълков сладкиш с орехи и стафиди
рецепта за сладкиш с ябълки, стафиди, орехи и вкусна коричка – вкусно

По стар стил Преображение Господне е на 19 август, по нов на 6 август. Настъпването на есента, обръщането на времето е по-логично да бъде на 19 август – тогава нощите стават студени и излизат студените течения в морето.
По стара традиция за празника се приготвя сладкиш с ябълки. В Русия го наричат “Ябълков Спас”. Нашата традиция повелява да се поднасят ябълки и първото за годината грозде.

Продукти:
за тестото:

100 гр краве масло
1 ч.ч. брашно
1 с.л. захар
настъргана лимонова кора
3 с.л. студена вода

за плънката:
2 ябълки
8 с.л. овесени трици (смлени овесени ядки)
50 гр краве масло
100 гр орехови ядки
100 гр стафиди
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. ром

Начин на приготвяне:
* Брашното се пресява и се смесва със захарта. Замесва се маслено тесто като се прибавят 2-3 с.л. студена вода и с настърганата кора на лимона;
* Завива се с домакинско фолио и се слага в хладилника за 30 мин. за да стегне;
* Тестото се разточва с диаметър малко по-голям от този на тавата. Слага се като се оформя ръб. Тавата се слага за 30 мин в хладилника;
* Стафидите се заливат с 1 с.л. ром и 2 с.л. гореща вода;
* Ябълките се режат на тънки филиики и се смесват с набъбналите стафиди;
* Овесените трици се смесват с половината захар и маслото и се прави на трохи. (Баба ми го приготвяше с брашно 1 ч.ч. или толкова брашно, че да стане плътно тесто, което може да се настържи на едро ренде.)
* Върху студеното маслено тесто в тавичката се нареждат като ветрило ябълките и се поръсват с останалата захар и изцеден лимонов сок. Отгоре се поръсва с маслените трохи от овесените трици (или се стърже на ренде масленото тесто);
* Сладкиша се поръсва със счукани орехови ядки;
* Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса, около 30 мин, до златисто.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории