Домашно сладко от сливи и праскови
Добави към моето меню
Септември е времето, когато във всеки дом се приготвя зимнина – плодовете на лятото за сивите и студени дни на зимата. Едно бурканче домашно сладко може да се превърне в център на закуската или да приготвите сладкиш с него.
Рецептата е споделена Цветанка Манолова, която така описва приготвянето на сладко, че ще ви си прииска да направите няколко бурканчета.
Домашно сладко от сливи и праскови
Продукти:
3 кг сини сливи
1 кг захар
2 с.л. оцет
По желание може да добавите
2-3 праскови
200 г орехови ядки
Начин на приготвяне:
• Сливите се режат на половинки и се махат костилките
• Колко захар ще се сложи, зависи от това колко са сладки сливите, на 3 кг плод (преди почистване) се слага1 кг захар иначе става адски сладко
• Пекат се на 200 градуса с вентилатор като от време на време се разбърква
• Когато капката на соса се сгъсти и не се разлива, добавям 2 с.л. оцет (така знам от баба ми – на другите сладка и конфитюри слагаше лимонтузу, но на сините сливи – оцет). Сладкото се оставя още 2-3 минути, за да се изпари миризмата на оцет и се насипва в сухи бурканчета.
• Обръщат се с капака надолу, за да “дръпне” капачката и готово!
Две дози направих, като на втората нарязах и няколко праскови. Може да се сложат и орехови ядки – става божествено!