Последни Рецепти
Последни Статии

Сорго

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Соргото (Sorghum ) е едно от най-разпространените културни растения и заема пето място в световното производство на зърно след пшеницата, ориза, царевицата и ечемика. Културата е разпространена в райони, където средната лятна температура е над 20 градуса. То е житно растение, което по морфологични белези прилича на царевицата, но формира зърното в метлица.

Sorghum pix 1

В някои страни на Азия, Африка, Индия и особено в Китай соргото се използва за производство на различни видове алкохолни продукти, включително вино и бира. Брашното от сорго в различно съотношение с това от пшеница, царевица и ориз е основа за производство на богат асортимент от хляб, закуски и други тестени изделия. Особено широко е използването на соргото за производство на етанол.
В България като културно растение соргото е познато от средата на 19 век. Сред народните названия сорго е наричано и като метла, мътлар, татар, метлина и циръ̀к.

Sorghum pix

Захарната метла се е използвала за приготвяне на сиропи и маджуни, а техническата метла – за производството на метли, четки за дъски и др. По късно с навлизането на захарното цвекло за промишлено производство на захар, захарната метла се използва главно за фураж. Семената на техническата метла се използват за храна на птици.

sorgo

Рецепти със сорго
Соргото намира приложение и като храна на хората. Липсата на глутен, високото белтъчно съдържание, възможностите за овкусяване и други предимства определят соргото като важна диетична храна.

Морковени крекери
Морковени крекериКогато приготвяте сок от моркови остава пулп, който е полезене и съдържа фибри. Направете го на бисквити

Морковени фалафели
Морковени фалафелиПриготвят се от пулп от моркови, бадемов пулп, подправки, пекат се на фурна и се поднасят със сусамов тахан и листа от цвекло

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории