Последни Рецепти
Последни Статии

Средиземноморската диета помага при остеопороза

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Остеопорозата е заболяване, което засяга плътността на костите. Намалената плътност влияе на здравината им и води до склонност към фрактури.
Остеопорозата става особено опасна при жените от периода на менопауза, когато хормоналните промени създават условия за загуба на костна плътност.

Британски учени установиха, че придържането към режим с много плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, зехтин и риба може да намали загубата на костна маса само за 12 месеца, съобщи Юрик алърт.

mediterian diet 450

Здравословно хранене при Остеопороза

Резултатите са от дългосрочно клинично изследване на ефекта от средиземноморската диета върху костите, направено с възрастни хора в Европа.

Хранителен режим за борба с остеопорозата
Специалистите са измерили костната плътност на доброволците – около 1000 души на възраст от 65 до 79 години, в началото на изследването и след 12 месеца. Те са били разделени на две групи, едната от които се е хранела свободно.

Резултатите показват, че средиземноморската диета няма осезаемо въздействие при участниците със здрави кости. При хората с остеопороза обаче тя увеличава костната плътност в шийката на бедрената кост. Това е особено чувствителна зона с чести тежки счупвания.

Меню за Средиземноморска диета
Изследването е ръководено от университета в Болоня. В него са участвали също специалисти и доброволци от Великобритания, Холандия, Полша и Франция.

Упражнения срещу остаряване

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории