Последни Рецепти
Последни Статии

Средиземноморската диета помага при артрит

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Средиземноморската диета може да помогне за облекчаване на сковаващата болка при артрит, показват резултатите от британско изследване.
Средиземноморска диета
mediterranean-diets

Според учените консумацията на повече плодове, зеленчуци, зърнени продукти, ядки, мазни риби и зехтин, характерна за този хранителен режим, допринася и за отпускане на сковани стави. Авторите на изследването са от университета на Кент и определят откритието като „вълнуващо“.
Остеоартритът (Osteoarthritis), известен още като остеоартроза, артроза или дегенеративна ставна болест е най-често срещаният вид артрит. Това е заболяване, при което настъпва изменение на ставата, стесняване на ставната цепка. Това ограничава движението и е съпроводено със силни болки. Установено е, че наднорменото тегло(независимо от възрастта) натоварва ставите и може да причини артроза. Заболяването се среща 10 пъти по-често при жените, като заболелите са предимно над 50-годишна възраст, но могат да боледуват и млади хора.
Главните признаци са болка и подуване, последвани от постепенна деформация на пръстите.
Артрозни изменения в ставите на ръцете могат да настъпят вследствие на системно излагане на влага и студ и при професионални пренатоварвания.
Редовно движение и здравословно хранене са най-добрата профилактика при артрит

artrit-4

„Средиземноморската диета се свързва с редица благоприятни ефекти за здравето. За нас обаче беше вълнуващо да установим, че този начин на хранене за кратко време е в състояние да осигури множество физиологични ползи, свързани с остеоартрита“, твърдят изследователите в сп. „Джърнъл ъв нютришън“.
В настоящото проучване специалистите са наблюдавали ефекта от Средиземноморската диета при 99 пациенти с остеоартрит. Половината от участниците са я спазвали в продължение на 16 седмици, докато останалите са се придържали към обичайния си хранителен режим
Целта на учените е била да установят как начинът на хранене влияе върху степента на разрушаване на хрущяла и върху движенията на засегнатите стави.
Учените са установили, че при хората, спазвали Средиземноморска диета, свързан с възпаление биомаркер е спаднал с 47%, а друг, свидетелстващ за разрушаване на хрущяла, се е понижил с 8%. При тях са отчетени също понижение на теглото средно с 2,2% и подобрение на движенията на коленните и бедрените стави.

Източник: в. „Дейли експрес“, БТА

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории