Последни Рецепти
Последни Статии

7 стъпки за подобряване на метаболизма

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

В желанието си да постигнем добра фигура, изпробваме какви ли не диети, често забравяйки за това с каква скорост тялото ни изгаря приетата храна и я преобразува в енергия. Обмяната на веществата е ключов фактор за загубата на излишните килограми.
Дори и най-малката корекция в метаболизма на човека, може да доведе до натрупването на тегло или до намаляването му. Споделяме 7 прости стъпки, с които да подобрите метаболизма си.
Как да ускорим нашия метаболизъм?

metabolism food 2

7 стъпки за подобряване на метаболизма

В менюто ви винаги трябва да присъстват следните три неща
Винаги, когато се храните, се опитайте да включите в менюто си полезни мазнини, протеини и/или фибри, за да поддържате стабилни нивата на кръвната захар.

Не забравяйте за мазнините
В менюто ви трябва да присъстват и полезни мазнини. Изключването им от храненето крие риск от повишаване на глада към захар и захарни изделия, както и към вредни преработени храни. Ето защо хапвайте от полезните и здравословни мазнини, като зехтин, кокосово масло, храни богати на мазнини като сьомга, авокадо, ядки и други.

Избягвайте храни, към които сте чувствителни
Понякога това може да се окажат едни от най-любимите ви храни. Въпреки това трябва да знаете, че консумацията на храна, към която имате непоносимост, може да предизвика множество болезнени симптоми, но и да доведе до напълняване.

Растителните храни са повече от полезни
Ако нямате възможност два пъти дневно да консумирате растителна храна, старайте се тя да заема половината от чинията ви. В противен случай означава, че не приемате достатъчно количество от нея. Зеленчуците са важни не само за поддържането на общото здравословно състояние, но и когато искате да подобрите метаболизма си.

Храни, които ускоряват обмяната на веществата

Не се заседявайте!
Дългите часове седене, намалената физическа активност, забавят метаболизма ви. Опитайте се през целия ден да правите кратки паузи в работата, в които да се движите. Посещавайте по-често залата за спорт или правете у дома лека гимнастика. Вечерните разходки се отразяват чудесно на храносмилането, настроението и на метаболизма.

Изисквайте повече от храната си
Храната, която консумирате трябва да бъде не само вкусна, но и полезна. Когато сядате да се храните, помислете дали тази храна ще ви осигури полезни хранителни вещества, ще навреди ли на здравето ви, как ще се отрази на тялото и ума ви, след половин час, няколко часа или на другия ден.
Не консумирайте алкохол на празен стомах
Когато искате да подобрите метаболизма си ограничете консумацията на питиетата до едно на ден. Черният дроб ще ви бъде благодарен.

Idealniqt-metabolizam kniga
Това е откъс от книгата „Идеалният метаболизъм“, Възстановете енергията на тялото, постигнете перфектното тегло, на Сара Ванс, на български представена от издателство „Слънце“..

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории