Последни Рецепти
Последни Статии

5 суперхрани

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Говорим за цикличност на храните, за това че има модерни към даден момент храни, на които им се дават супер сили.
Да, голяма част от това, което стои зад етикета super foods е маркетинг и още недоказани научно ползи, защото за такова изследване освен ресурс, трябва и продължителност във времетп.
Затова остава в сила правилото: Хранете се балансирано с местни храни като следвате тяхната сезонност.

Експерти изнесоха данни за най-новите 5 „суперхрани“, полезни за здравето през 2011 г.

brown rice pix
– Кафяв ориз
Продукт, който присъства почт всеки ден в храненето и. Полезен е за артериите, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и помага за предотвратяване увреждането на ДНК, което в някои случаи може да доведе до рак? Това показват последните изследвания в тази област.
Кафявият ориз съдържа повече антиоксиданти, фибри и витамин D от боровинките, например. Спорен е момента дали да изберем бяк, кафяв, черен ориз за рецептите които приготвяме.

lychee pix
– Личи
Екзотичен плод. Непознат у нас. Субтропичният плод е богат на полезните вещества полифеноли, известни с протективния си ефект срещу онкологични заболявания.
Личи има ярко червени багри, овална форма и сладък вкус, наподобяващ сорт грозде.
Екзотичният плод съдържа повече витамин С и от портокала. Освен това е богат на фосфор и калий, полезни за здраво сърце.

asparagus pix
– Аспержи
Може да растат и нашите градини. Вкусно се получава. Иедин от първите зеленчуцо през пролетта – април началото на май. Според последните научни изследвания, консумацията на аспержи с пурпурен цвят подобрява действието на инсулина, помага в борбата с повишените нива на кръвна захар и развитието на диабет в дългосрочен план.
Същевременно, осигурява 60% от необходимия дневен прием на фолиева киселина – витамин В9. Това намалява нивата на аминокиселини, които могат да предизвикат сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

aronia pix
Арония
На четвърто място се нарежда идващият от Северна Америка дребен безкостилков плод – аронията. Тя съдържа три пъти повече антиоксиданти от боровинките, откриват експерти в областта на храненето.
Аронията е богата на витамини С и В и сериозен източник на фолиева киселина. Изследвания показват, че ако хапваме от плода по 2 пъти на ден, можем да предотвратим загуба на памет.
Особено приятна на вкус и актуална за настъпващия пролетно-летен сезон напитка е сокът от арония.

chia pix 1
Чия семена
Последни, но не по важност и здравословни качества, са белите чиа семена. Изключително почитани от ацтеките, които са ги използвали за източник на енергия.
Белите семена имат мек вкус. Само 2 супени лъжици съдържат голямо количество калий, калций и омега-3 мазнини.
Според изследвания, чиа семената осигуряват 2 пъти повече протеини от всички останали култури и имат 3 пъти по-голямо съдържание на желязо от спанака.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории