Последни Рецепти
Последни Статии

Събор в Боженци

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Родова среща
Къде: Боженци
Кога: 22 септември

Боженци посреща на празника с питка
Съборът в село Боженци събира наследници на стари родове и много гости. За празника в Архитектурния резерват край Габрово кулинари представиха традиционни рецепти.

Питка Боженци
Питка БоженциСпазвате ли точната рецепта ще получите вкусна, разтърсена и уханна содена питка, която и на другият ден е мека и въздушна

Мегданът в Боженци се изпълни с хора, дошли за събора, възстановен преди няколко години. С нашенски песни и танци празнуват в селото, което е Архитектурно-исторически резерват.
Ястия, приготвени по бабини рецепти, показаха майсторите в кулинарния конкурс “Боженска трапеза”. Традиционно за деня на селото домакините дадоха курбан за здраве.

Празникът продължава два дни.
Управата на резервата е посветила деня на единствения реален персонаж на габровските шеги – дядо Миньо попа, който е от Боженци. Вече век за него се разказват истории – истории за пестеливеца, който ял толкова постно ядене, че и муха не кацала на него, но дарявал на два пъти златни грошове, за да се завърши читалището в Габрово.

Bozhenci

Легендата:
Село Боженци е създадено след падането на Търново по време на турското нашествие през 16-ти век. Тогава от старата столица на България бягат много хора и се заселват в по-труднодостъпни части на Балкана.
Между тях е и младата болярка Божана, която избира за свой нов дом местността, където днес е Боженци. Селото носи нейното име.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории