Последни Рецепти
Последни Статии

неписаните закони на етикета – бакщиша

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

В Германия минаваме и без бакшиш
1 евро на шкафчето осигурява чистотата в хотелската стая

За повечето хора, които не зачитат неписаните закони на етикета в заведенията, моментът, в който всичко на масата е изядено и изпито и келнерът донесе сметката, се превръща в истинско мъчение. Колко е уместно да се остави като бакшиш, е почти хамлетовски въпрос, който ги обърква.
В развитите страни нещата са регулирани отдавна и да се наруши този етикет означава да си заслужиш мълчаливото презрение на персонала. А понякога и нещо повече. Както се случва с Хилари Клинтън, когато през 2000 г. на посещение в английски град не оставя нищо на келнерката. Случаят е подробно описан във вестниците и развълнуваните американци започват да изпращат гневни писма по адрес на “алчната мисис Клинтън”, както и парични преводи по сметката на обидената келнерка. На първата дама й се налага дълго да убеждава избирателите, че не е имала намерение да обиди никого…
На Запад бакшиш е прието да се оставя на всички хора в сферата на обслужващия персонал – бармани, камериерки, носачи, пикола, таксиметрови шофьори. Запознатите с правилата на хотелите в Европа например всеки ден ще оставят на камериерката от 50 евроцента до 1 евро на шкафчето, за да са сигурни, че
тя ще чисти стаята с по-голямо усърдие
и ще сменя често спалното бельо.
Друг въпрос е бакшишът в заведенията. Исторически така се е получило, че именно в кафенетата и ресторантите се оставят най-големите бакшиши, свързани и с размера на самата сметка. При това всяка страна има своите особености.
Не особено големи са изискванията за бакшиш във Швейцария, Холандия и Австрия. Смятаните в други страни за нормални 10%, тук се считат за голямо разточителство и дори разкош. В тези страни е прието да се оставя не повече от 3-6% от сумата на сметката за консумираното. В Австрия обаче съществува и съвършено законен начин да не платите според правилата. Ако сте повикали сервитьора три пъти за сметката, а той не реагира, имате пълното право да излезете от заведението, без да платите. Но не бива да се разчита много на това – подобни разсеяни келнери в тази доста строга държава почти не съществуват.
В скандинавските страни Швеция и Дания в ресторантите нормалната сума е 7-10% от сметката и тя е включена в цената. Затова и там никой не очаква от посетителите да се бръкнат по-дълбоко, но пък и обслужващият персонал няма да се обиди, ако оставите няколко монети.
“Най-скъпа” от европейските страни по отношение на изискванията за бакшиш е Франция. В повечето ресторанти и кафенета определеният процент е включен към сметката, в графата service compris, и възлиза на 15-16% от сметката за поръчката. Освен това във Франция е прието да се оставя допълнително от 0,5 до 1 евро – в кръгла
чинийка, в която келнерът носи сметката
В Германия бакшишът е в реда на нещата, въпреки че никъде не е задължителен. Нито келнерът, нито таксиметровият шофьор ще очакват да оставите нещо отгоре, тъй като цената на тяхната услуга е включена в общата сума и възлиза на 5-10%.
В Италия положението е същото – сумата за обслужването е включена в сметката и е в порядъка на 5 до 10%. Тя се калкулира в графата servizio e coperto – обслужване и сервиране.
На същия размер възнаграждение за своите услуги разчитат и келнерите в Португалия и Испания. Но тук тези суми не са включени в сметката за поръчката. В Унгария и Словения процентът е по-скромен – около 5.
В Гърция с бакшиша нещата са по-строго регламентирани. Тук има “задължителен” бакшиш, който възлиза на 10% от стойността на сметката ви. Между другото на гръцки тази сума се нарича “филодорима”, което в превод означава “дружески подарък”.
Въпреки всичко да оставите или не бакшиш е въпрос на личен избор, където и да се намирате. Все пак това е доброволна благодарност за обслужването. Основното правило е никога да не давате допълнителни суми, ако обслужването не ви е удовлетворило, ако, разбира се, не е включено в цената. Но ако си заслужава, защо да не направите и другите малко по-щастливи?

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized